Пеевски сезира прокуратурата и ДАНС: Незабавно да се установи собствеността на руските имоти

Автор: Ваня Кузманова
Коментари (2)
17:22 / 14.11.2023
3029
За незабавно сезиране на прокуратурата и ДАНС за установяване на собствеността на множество имоти, сред които и този на църквата "Св. Николай Мирликийски - Чудотворец", които са във владение на руската държава неправомерно, земи и сгради, за които няма данни да имат дипломатически статут, сигнализира председателят ПГ на ДПС Делян Пеевски, съобщиха от партията.

В сигнала си той обръща внимание на компетентните органи за редица медийни публикации, които осветяват механизмите за обсебване на апетитни имоти и земи в България от страна на Руската федерация.

Пеевски сигнализира прокуратурата и ДАНС да се запознаят с разследването на журналистката Генка Шикерова от "Свободна Европа" - "Завладян неправомерно", от което се създават обосновани предположения, че руската държава владее хиляди квадратни метра земи в България, сред които са обекти от значение за националната сигурност или граничещи с такива.

Фрапантен е примерът със заградени над 11 хил. кв. м. в санитарно-охранителната зона на язовир "Искър" (който снабдява с вода София), за който няма документи за собственост, но се владение от Руската федерация.

В сигнала си Делян Пеевски обръща внимание на прокуратурата и ДАНС, че всяко забавяне или нерешителност на българските власти по отношение на разрешаването на тези стратегически за страната ни въпроси от една страна нарушава обществения интерес, от друга страна създава предпоставки за развитие на опасни влияния, свързани с интересите на Русия.

Затова е необходимо да бъдат предприети незабавно всички законови действия, с които да се защитят националният интерес и суверенитет, заключва в сигнала си Делян Пеевски. За трайното разрешаване този проблем като законодатели ние ще използваме всички парламентарни способи и заедно с колегите от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, които вече заявиха нагласа за законодателни промени ще внесем своите предложения в Народното събрание, уточнява председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

Виж коментарите (2)

Още по темата (196):
07.05.2024 Експерт по сигурността предупреди за прониквания на руски агенти
02.03.2024 Грозев: Още българи ще бъдат арестувани заради шпионаж в полза на Русия
27.02.2024 Задържаха български бизнесмен заради съмнения, че е руски шпионин
26.02.2024 ДАНС блокира достъпа на двама руски шпиони до България
14.02.2024 Руските шпиони в Народното събрание и МО с нови обвинения
08.02.2024 Съдът пусна антимафиотa, обвинен в шпионаж за Русия 
Още новини от Национални новини:
Откриха издирваното дете
Дебора: От време на време плача, винаги ще ме е страх
Кръстю Лафазанов с емоционална изповед за покойната си съпруга
Собственик на 20-годишен автомобил няма да може да го продаде у н...
76 години по-късно: Тленните останки на цар Фердинанд ще бъдат по...
Децата без задължителните ваксини няма да могат да ходят на учили...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).