Пазаруването от сергии и амбулантни търговци по празниците – некачествени и опасни стоки без гаранция

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:58 / 16.12.2022
1674
Точно сега изникват различни временни обекти като сергии и базари, отрупани със сувенири и примамливи оригинални подаръци. Особено по това време на годината трябва да се внимава при пазаруване от амбулантни търговци, защото рисковете са много. От това да попаднем на некачествени или дори опасни стоки, през вероятността да ни излъжат за цената или характеристиките на продуктите до невъзможността впоследствие да открием продавача при проблем с покупката.

"Откъдето и да купуват хората, да проверят има ли посочен производител на изделието. Всеки може да го продава, но производителят трябва да е ясно кой е. Ако липсва такава информация, почти сигурно е, че ще има някакъв проблем, защото това означава, че никой не е поел отговорност за този продукт – безопасен ли е, отговаря ли на стандартите, за да може да се предлага за продажба, посочи Габриела Руменова от "Ние, потребителите“ пред Nova News.

Тя добави, че важен ориентир върху самото изделие или придружаващите го документи е маркировката CE, която гарантира, че то отговаря на европейските стандарти за безопасност.

Вижте още полезни съвети при покупка от временни обекти: - избягвайте търговци, които не познавате с техни постоянни магазини - следете за качеството и безопасността на стоките, както и за видими несъответствия - изисквайте етикет, а в зависимост от вида на изделието и инструкции за употреба - на български език - огледайте опаковката - видими деформации може да са знак, че изделието не е съхранявано правилно - внимавайте за нелоялни практики: липса на цени и определянето им в движение и неясни условия за отстъпки (комбинации, достигане на определена стойност на покупката и пр.) - изисквайте и пазете касовата бележка – тя е гаранцията за вашите права при дефектна или опасна стока.

Виж коментарите (0)

Още по темата (341):
06.12.2023 Празниците идват. Как да си спестим семейните скандали
01.12.2023 Ето как да си комбинираме дните, за да почиваме много по Коледа и Нова
година
12.11.2023 Куче на хотел - от 25 до 130 лева, а срещу още 20 отива и на разходка
16.01.2023 Коледа остава най-важният празник
16.01.2023 Коледната елха в центъра на Пловдив провокира пловдивчанин
11.01.2023 Тонове компост се получават от преработка на коледните елхи
Още новини от Национални новини:
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Вижте кои пътища ще са отворени и кои затворени, преди да тръгнет...
Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния списък" на Н...
Хванаха туроператори без лиценз да возят хора на екскурзии в чужб...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).