ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Пазарът на имоти у нас полудя! Ето какво търсят купувачите
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:02 / 26.05.2024Коментари (0)11259
© Plovdiv24.bg
Илюстративна снимка
Пазарът на имоти у нас се раздвижи и търсенето се увеличава, както и строителството. Това показват данни на Евростат, а проверка, направена от “Труд news", показа, че все по-често купувачите са склонни на сделки “на зелено", още на етап в строеж.

“През следващите месеци на 2024 година очакваме спокоен и умерен пазар при недвижимите имоти, купувачите са активни, а търсенето на ново строителство в етап на строеж е нараснало приблизително с 10 на сто и вече е около 25-30 процента от общия пазарен дял по данни на последното тримесечие", заяви Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на “Адрес" Недвижими имоти, част от Реалто Груп.

Това означава, че българите вече имат по-голямо доверие в строителите, рисковете в покупката на зелено са по-малки, а купувачите следят качеството на строеж, портфолиото на инвеститорите.

Все по-често клиентите търсят жилища, в които “никой да не е живял преди", а това дава повод на инвеститорите да бъдат по-смели в целите и плановете си да строят нови, все по-модерни сгради, посочи още Гергана Тенекеджиева.

Най-търсени са сгради, които като локация биха държали стойност в цената на имотите. Все още са актуални и изискванията за комуникативност, в района да има детски градини, училища и добър транспорт.

Инвеститорите са все по-обективни спрямо търсенето на клиентите, гъвкави са от гледна точка на схемите на плащане и са склонни да изчакват купувачите да използват ипотечно кредитиране след завършване на сградата и с по-малко самоучастие в началото на сделката, което прави от своя страна и купувачите да са спокойни и склонни да купят дори и ново строителство в строеж с ипотечен кредит, допълни изпълнителният директор на “Адрес" Недвижими имоти.

Търсенето на ново строителство е с ясен тренд нагоре, а причина за това е и общият вид на старите сгради, които дори и в атрактивни квартали, често изглеждат много занемарени от самите живущи в тях.

Младите купувачи биват все по-отблъсквани от това, ако съседите не са съумели да поддържат в добро състояние общите части. Купувачите се ориентират все по-често към новото строителство и пазарът там е активен, а ценовият диапазон е много различен, защото е много важно какво предлага инвеститорът.

Бум в търсенето на имоти във Варна отчитат брокери. Купува се всичко, стига да не е на екстравагантно висока цена - и ново, и старо строителство.

“Пласират се имоти, които отлежаваха с години, харчат се бързо първите и последни етажи, които преди са били проблемни. Купувачите все по-рядко претендират за изложение, за светлина, защото бързат да вложат всичко налично в недвижимост, уплашени от инфлацията, войните, предстоящото въвеждане на еврото", коментира собственичка на агенция за недвижими имоти.

Според нея като резултат цените на квадрат ново строителство в града вече започват от 2800-3000 евро и достигат до 4000 евро, а дори панелките в крайните квартали са поскъпнали рекордно и гарсониерите във “Владиславово" и “Кайсиева градина" се продават за 70 000-75 000 евро.

Купувачите първо търсят имоти с акт 16, защото подводните камъни в договорите “на зелено" - промяна на първоначално евтините цени при ръст на инфлацията или поскъпване на материалите, вече са ясни за мнозина. Златни стойности гонят и парцелите с морска панорама във вилните зони на север от града - “Траката" и “Евксиноград".

Въпреки че там няма нормална инфраструктура, клиенти броят по 350-400 евро на квадрат за гол терен, а свободни площи почти липсват.

Ръстът в търсенето и надуването на цените се дължи и на украинците. Като наематели те плащат с 20% повече от българите за един и същ имот. Мнозина си купуват жилища, а други потеглят към Турция, привлечени от по-дългото лято и от факта, че комшиите вече говорят и руски.

През последните 2 месеца има масови запитвания и от израелски граждани. Сделки засега липсват, защото дори откриването на банкова сметка минава през дълго проучване, но интересът се засилва.

Прогнозите на брокерите за развитието на пазара не са единни. “Младите колеги считат, че високите ценови нива ще се запазят, но аз очаквам да се случи спад за много надценените в момента имоти като панелните апартаменти", допълни собственичката на агенция.

Качеството на вътрешната среда става приоритет при проектирането на нови сгради, коментират експерти по продажби, които обясняват новите изисквания на клиентите си.

Строителите все по-често акцентират върху използването на екологично чисти материали, добрата вентилация и осигуряване на достатъчно естествена светлина. Интелигентните домове стават все по-популярни благодарение на напредъка в технологиите. Използват се висококачествени материали и иновативни строителни техники.

Това са сред основните елементи за създаване на здравословна среда за живущите, защото проучванията показват, че естествената светлина повишава настроението и продуктивността. Естествената светлина стимулира производството на серотонин - хормонът на щастието, който намалява риска от депресия и тревожност.

Достатъчната светлина в дома може да подобри концентрацията и ефективността, което е особено важно при работа от вкъщи, отбелязват още проектанти от строителния сектор.

Използването на естествена светлина през деня намалява нуждата от изкуствено осветление, което пък от своя страна спестява енергия и намалява разходите за електричество. Енергийно ефективните прозорци и покривни прозорци могат да допринесат за по-добра изолация и намаляване на енергийните загуби.

Добре проектираната осветителна схема може да направи помещенията да изглеждат по-просторни и приветливи. Светлината акцентира върху архитектурни детайли и декорации.

Строителството в еврозоната на жилищното строителство нараства с 0,6 процента през март 2024 г. в сравнение с февруари 2024 г., а тенденцията за ЕС е намаляване с 0,8 процента, показват данни на Евростат. На този фон у нас строителството бележи ръст, подобно на Белгия.

В България през март е отчетено повишение на обема на строителството с 0,4 на сто спрямо февруари 2024 година, когато нарасна с 2,6 на сто спрямо януари, посочва последното проучване на Евростат.

Страната ни е на трето място сред страните от Евросъюза с най-голямо годишно увеличение на строителството през март 2024 година. Преди нашата страна се нареждат Белгия (7,3 на сто) и Италия (3,8 на сто).

На другия край на скалата, сред страните с най-голямо понижение на строителната продукция на годишна основа, са били Полша (-9,6 на сто), Словения (-8,6 на сто) и Чехия (-8,3 на сто).

При реализацията на инфраструктурни проекти в страните от Евросъюза е регистрирано годишно повишение от 2,7 на сто през март 2024 г., а при строителството на сгради е отчетено понижение с 5,2 на сто.

На месечна база е отчетено понижение при инфраструктурните обекти (-0,8 на сто) и строителството на сгради (-2,6 на сто).

Въпреки затягането на кредитните условия, банките продължават да отпускат ипотечни заеми с ниски лихви, което поддържа интереса към покупката на имоти. Възможността за намаляване на лихвите в Европа през втората половина на годината може да окаже положително въздействие върху пазара.

Самият ръст от 3,7% ръст не е бум, а нормален ръст, който отговаря и на очаквания ръст на БВП на България от 3,2%, което не поставя тази бизнес сфера извън рамката на икономическите показатели, пише Forbes България.

В анализи се отбелязва, че ръстът на строителството у нас е изключително здравословен, а едно от обясненията за този позитивен тренд е следствие на частично задържане на строителни проекти към края на миналата година, които инвеститорите възобновиха след позитивното възстановяване на броя на сделките след няколко тримесечия спад.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
50-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Европейско първенство по футбол 2024
Хандбал - подготовка и състезания
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: