Патриарх Неофит се обърна към вярващите

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:20 / 15.11.2021
2829
Българският патриарх Неофит с обръщение към вярващите за началото на Рождественския пост, който започва от днес и завършва на 24 декември - на Бъдни вечер.

Негово светейшество препоръчва: "Нека използваме това време, като с усърдие, според възможностите си, следваме повелята на Църквата, за да можем в края на поста с чиста духовна радост да се поздравим с деня на Рождеството. Нека тези благословени четиридесет дни бъдат за всекиго от нас време за себеизпитване и духовен размисъл над дивното тайнство на Богочовечеството, време за милосърдие и за щедра благотворителност, за дейна загриженост за болния и бедния, за самотния и изоставения до нас, и за всяка възможна проява на онази жертвена любов, на която ни научи Сам Спасителят в дните на Своя земен живот".

"С особена загриженост призоваваме днес към молитва и дейна любов към нашите лекари и медицински сестри, към медицинските работници и към всички онези, които вече втора година всеотдайно отдават своите сили и способности, а немалко от тях отдадоха и живота си, за да се грижат за нашето здраве в условията на разразилата се пандемия. Тази наша християнска любов и грижа към тях можем да проявим по най-добрия начин, когато стриктно следваме техните експертни, професионални указания и препоръки за нашата безопасност и нашето телесно и душевно здраве, правейки всичко, което е по силите ни, за ограничаване разпространението на коварната зараза.

Молим се за всички, които страдат и боледуват - за тяхното бързо възстановяване. Молитвата ни е и за упокоение на всички, които загубиха живота си - Господ да ги упокои в обещаното Си царство", казва патриарх Неофит.

Негово светейшество пожелава в своето обръщение за Рождественския пост: "Нека Всемилостивият Бог щедро дарува на всички нас мъдрост и разсъдителност, любов към ближния и мисъл за другия, като ни избави от всеки егоизъм и високомерие, от всяка гордост и самомнение, от бича на днешното време - безчувсвеността към другия, които са най-мъчните препятствия пред нас по пътя ни към Христа и Неговото Царство".

"Божественият Младенец, Когото с любов и трепетни вълнения очакваме в края и на този Рождественски пост, да ни дарува Своя мир и да ни укрепва със Своята благодат, да благославя всяко наше добро и полезно начинание, и да ни предпазва от всяка беда и зло обстоятелство! Божията любов и Неговата велика милост да бъдат с всички нас! Леки и спасителни пости!", отправя благослов към вярващите българският патриарх Неофит.

Виж коментарите (0)

Още по темата (266):
13.12.2023 По случай празниците Vivacom отключва всичките си телевизионни канали до 18 януари
30.12.2022 Д-р Милена Любенова: Периодът около новата година е пренаситен с традиционни празници
28.12.2022 Вижте къде са едни от най-високите данъци в света
27.12.2022 300 деца участваха в "Моята коледна картичка до Дядо Коледа" в карловско
село
24.12.2022 Къде е домът на Дядо Коледа?
23.12.2022 Коледа в Норвегия - снежна приказка от детството
Още новини от Национални новини:
Предлагат по-тежки закони за пияни и дрогирани шофьори
Ще има ли поскъпване на шезлонгите и чадърите, говори министърът
Баташката "Св. Неделя" - църквата, в която влизаш с наведена глав...
Според Атанас Пеканов следващото плащане по ПВУ, ще е наполовина
Надути цени "дерат кожите" на клиенти по Южното Черноморие
Василев за Борисов: Нека да видим програмата му и ще говорим, до ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).