Палмите превземат Приморско

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
11:03 / 26.04.2023
2294
Вашингтонските палми излизат от саксиите и превземат дворове и улици в Приморско. И ако доскоро едни от най-обичаните за декоративна украса палми, чиито листа приличат на човешка длан се отглеждаха предимно в огромни саксии, то в южния град те са на път да се превърнат в истинска напаст, видя "Телеграф“.

Семки

В морското градче от няколко години не е нужно да се обвиват за презимуване, защото зимите са меки и не са опасни за растенията. Те си пускат семената и никнат като гъби след дъжд, разказаха жители. Хората просто ги вадят и си ги разсаждат в ямки по тротоарите, а някои са завъдили цели гори.

Тенерифе

И докато на остров Тенерифе и Йордания, за да оцелеят тези палми в жегите, се прокарва до тях капково напояване, то в Южна България те се чувстват повече от прекрасно в съседство със смокини и все още типичната широколистна растителност за България.

Малки и черни

Другият вид нова растителност са маслиновите дръвчета. Все повече хора ги отглеждат в дворовете си и някои от тях дават реколта. И понеже българите все още не са привикнали с този вид средиземноморска растителност, миналата есен се е стигало до комични ситуации. Хората са брали от малките, черни плодчета и са опитали да ги ядат, но се оказали повече от разочаровани заради горчивия им вкус.

Отлежават

По-късно станало ясно, че маслините не се консумират, преди да отлежат. И че не е задължително да са огромни, за да са вкусни. Първо трябва да отлежат известно време в саламура и след това се ядат. Затова в момента една от най-дискутираните теми в Приморско са рецептите за консервиране и саламура на маслини.

Приготвят се с кокоше яйце и сол

Маслините се почистват от боклуци и увредени плодове, дава рецепта за приготвяне на плодчетата Maria Miteva-Christou. Необходимите продукти за саламура са прясно набрани черни маслини, едра сол, вода и едно прясно кокоше яйце. 

Ако при почистването откриете маслини, които са много зелени, можете да ги отделите и ги залеете отделно с масло в бурканче или купичка.

Изчистените черни маслини се измиват обилно с вода. Заливат се с чиста студена вода и се оставят, докато се приготви саламура. 

Количеството на саламурата, което ще приготвите, зависи от количеството на маслините. Приблизително за 2 кофи пълни с маслини, приготвям една кофа със саламура.

В кофа се налива вода (в случая около 10 л). В нея се сипва сол, най-добре е да се започне с не повече от 1 кг сол. Водата със солта се разбърква периодично, докато солта се разтопи. В солената вода се пуска предварително измитото прясно, сурово кокоше яйце – то в случая изпълнява роля на индикатор за солеността на водата: ако водата не е достатъчно солена, яйцето потъва на дъното на кофата. Добавя се сол, докато яйцето изплува и се задържа там, без да потъва. Яйцето се изважда от нея, маслините се отцеждат от чистата вода и се заливат със саламурата. Притискат се с чиния и кофата се захлупва. След около месец маслините могат да се консумират.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
И това доживяхме: КАТ няма да ни глобява за определени нарушения
Ще се сбъдне ли прогнозата за 50 лв. за килограм череши?
Златоград събира хиляди гости за двудневния празник на чевермето
Баща на загинало в катастрофа момиче: Седем години по-късно все о...
Напусна ни легендарен български музикант
НИМХ с подробна прогноза за следващата седмица


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).