ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Пак искат да отпадне стикерът за Гражданска
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:35 / 19.03.2012Коментари (9)2946
© Plovdiv24.bg
Идеята, която се лансира от години - да бъдат премахнати стикерите за задължителната застраховка "Гражданска отговорност", отново е на дневен ред. Тя ще бъде застъпена в предложения за промени в Кодекса за застраховането, които ще бъдат внесени за разглеждане в парламента през тази година. Това става ясно от програма за защита на потребителите на небанкови финансови услуги, публикувана на сайта на Комисията за финансов надзор (КФН).

Стикерите по "Гражданска отговорност", които се лепят на предното стъкло на колата, станаха задължителни през 2006 г. Целта беше да се улесни КАТ при проверка на пътя и да се повиши обхватът на застраховката.

С премахването на лепенките ще се понижат разходите на застрахователните компании, пише в програмата на КФН. В момента стойността на стикерите е калкулирана в крайната цена на застраховката. Тя е около 1,50 лева, а средната цена на застраховката "Гражданска отговорност" у нас е между 200 и 250 лева.

В промените в Кодекса за застраховането ще бъде регламентирано въвеждането и на т. нар. бонус-малус система. Идеята е стриктните шофьори да плащат за "Гражданска отговорност" по-малко, а тези с нарушения - повече. Това ще стане чрез разработването на система за коригиране на застрахователната премия в зависимост от поведението на шофьора на пътя и причинените щети.

Процедурата за изплащане на обезщетения по всички видове застраховки също ще бъде облекчена, става ясно от програмата на надзорния орган.

Предвижда се при настъпване на застрахователно събитие, компаниите от бранша да могат да изискват допълнителни документи в рамките само на 55 дни. Причината е, че в момента много застрахователи изискват необосновано още и още доказателства от пострадалите. "Това в някои случаи води до пълна неопределеност във времето и се използва единствено за отлагане на изплащането на обезщетението", посочват от КФН.

Ще бъде променен и подходът при определяне на лимита за отговорност при неимуществени вреди. Таванът ще бъде 5 млн. лева при пътно-транспортно произшествие и ще се определя само на база събитие, без да се взема предвид броят на пострадалите.

В момента за неимуществени вреди вследствие на телесно увреждане или смърт лимитът е 2 млн. лева за събитие, в което има само един пострадал. Ако потърпевшите са повече, минималната застрахователна сума е 10 млн. лева.

Ще бъде разработена и специална методика при определяне на обезщетенията за неимуществени вреди.

Източник: в. "Монитор"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
за да улеснява полицаите ? Че те и така и така се улесняват , застават на места "хранилки" , които по принцип са места където поти не стават ПТП . От стикерите има повече вреда на стъклото отколкото някаква полза . Стикери се слагат само когато те са и "фактурата" и "касовата бележка" че си купил услуга или застраховка !
Aнонимен
на 19.03.2012 г.
0
 
 
Разбитите пътища са причина за повечето катастрофи. Застрахователите да натиснат политиците, ако искат да си намалят разходите
Aнонимен
на 19.03.2012 г.
-1
 
 
То хубаво винетки, но да оправят пътищата. Смяна на окачването ми струваше колкото винетките за години напред. И сега какво? Веднъж плащам винетка за да карам по пътища извън града и втори път за това, че си чупя колата по тези пътища. Не е редно да ми взимат пари за движение по картофени ниви!
-1
 
 
1.5 лева не е голяма сума за спестяване. Да се премахне залепването винетките.Когато човек има повече коли, той не е във всичките едновременно. Трябва да има и дневни винетки.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Насилие срещу 5-годишно момче в Пловдив
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: