ПУ на второ място в страната по брой отпаднали студенти

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (6)
09:57 / 30.01.2014
4462
Бивши и настоящи студенти от
ПУ "Паисий Хилендарски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Средно по 1000 студенти на година отпадат от най-престижните държавни университети у нас. Това показват данни от Стратегията за висше образование, публикувана на сайта на образователното министерство.

Първенец по брой отпаднали студенти е Софийският университет "Св. Кл. Охридски". 1142 възпитаници на Алма матер са скъсали връзка с ВУЗ-а през миналата учебна година. На второ място в класацията е Пловдивският университет с 1015 изпаднали студенти и на трето - Техническият университет в София с 995. Младежите могат да отпаднат от университета, в който учат по две причини, по собствено желание или принудително. Общият брой на отпадналите студенти за миналата година е 9588.

Доста по-голяма е бройката на младежите, които са прекъснали и не са успели да изпълзят в следващ курс - те са общо 14 599.

В тази класация Техническият университет в София е на първо място. За учебната 2012-2013 г. там следването си са прекъснали 1776 човека. Най-честите причини са слаб успех, довел до незаверен семестър, болест или семейни причини.

На второ място е Пловдивският университет "Паисий Хилендарски" с 1194 прекъснали. В УНСС те са 1108, а в Алма матер 960.

В средата на класацията са ВСУ "Черноризец Храбър", Университетът по архитектура, строителство и геодезия и Тракийският университет с по около 500 прекъснали студенти.

Във Военната академия и Американския университет няма нито един прекъснал студент.

Данните от стратегията показват и че студентите, които завършват технически специалности, най-бързо си намират работа. От останалите висшисти едва 20% се реализират по специалността си.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (6)
Още новини от Национални новини:
Баташката "Св. Неделя" - църквата, в която влизаш с наведена глав...
Според Атанас Пеканов следващото плащане по ПВУ, ще е наполовина
Надути цени "дерат кожите" на клиенти по Южното Черноморие
Василев за Борисов: Нека да видим програмата му и ще говорим, до ...
Агнешкото до 28 лева за килограм, но засега!
Теглят номерата на машините за съответствие за предстоящия вот "2...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).