Откриха нещо уникално

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:51 / 01.11.2022
2549
Фотоапарат, оборудване и екипировка за катерене на изследователя Брадфорд Уошбърн от 1937 година бяха открити от екип изпратен на специална мисия до канадски ледник, за да намерят т.нар. "съкровище“ 85-години по-късно, пише "Инсайдър“.

През 1937 г. Брадфорд Уошбърн участва в експедиция с трима други алпинисти в опит да изкачи връх Лукания (5226 метра). Това е третият по височина връх в Канада, който тогава е и най-високият, изкачван някога в Северна Америка.

Сблъсквайки се с екстремни условия по време на спускането, Брадфорд Уошбърн и друг американски алпинист Робърт Бейтс са принудени да намалят екипировката си до минимум, изоставяйки фотоапаратите и екипировката за катерене, превърнали се в съкровища десетилетия по-късно, пише "Франс прес“.

"Погребаната" под леда техника показва как са изглеждали планините през 1937 г., именно заради това тя е изключително ценна за съвременните изследователи и алпинисти. Учените ще се опитат да проявят 85-годишния записан филм, зареден в открития фотоапарат.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Увеличиха заплатите на полицаите
Проучване на "Екзакта Рисърч Груп": ГЕРБ-СДС с над 9% пред ПП-ДБ
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).