ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Откриха Трансграничен център за научни изследвания в защитените територии на Черно море
Автор: Пламена Николова 09:28 / 13.07.2022Коментари (0)1195
© Plovdiv24.bg
Новият Трансграничен център за съвместен мониторинг в защитените територии от акваторията на Черно море бе открит с официална церемония на 08 юли 2022 г.

На събитието по откриването на центъра присъстваха много официални гости - г-жа Валентина Танева, Съветник на Президента по образование, наука и иновации, Кметът на град Ахтопол г-н Станислав Димитров, Ректорът на Пловдивския университет проф. д-р Румен Младенов, придружен от ректорското ръководство на университета. На форума присъстваха още представители на партньорските организации по проекта, представители на местни неправителствени организации в областта на екологията, туризма, рибарството и опазването на околната среда, изследователи, представители на академичната общност и студенти в областта на екологията, биологията и ботаниката, представители на Природен парк "Странджа“ и на Историческия музей в град Малко Търново и експерти еколози.

Форумът бе открит от проф. д-р Невена Милева, Координатор на проект "BSB Eco Monitoring“ и Председател на Управителния съвет на асоциация "АKTORPUS“, която представи резултатите от успешното изпълнение на проекта и подчерта изключителната значимост на изградената инфраструктура за повишаване на изследователския капацитет за справяне с промените в екосистемите и мониторинга на биологичното разнообразие в региона на Черно море.

Съветникът на Президента, г-жа Валентина Танева, поднесе поздравителен адрес от името на Президента на Република България г-н Румен Радев. Ректорът на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски“, на свой ред сподели, че е изключително радостен да присъства на това откриване и поздрави целия екип, работил по проекта, и от името на ръководство на университета.

Успоредно с откриващото събитие, в продължение на седмица, партньорите по проекта проведоха редица ползотворни работни срещи свързани както с представяне и анализ на постигнатите резултати от научните изследвания по заложените проектни дейности, така и с подготовката на финалните отчети по проекта. За изследователските екипи бяха организирани две изследователски експедиции в защитените територии на природен парк "Странджа“ и до устието на река Велека.

Центърът е създаден в изпълнение на проект “BSB Eco Monitoring - Съвместен мониторинг за опазване на околната среда в страните от Черноморския басейн“, финансиран от Европейския съюз, чрез Съвместната оперативна програма "Черноморски басейн 2014-2020“. В рамките на проекта морската база на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски“ се реновира и преоборудва като център за мониторинг на околната среда и изследване на екологичното състояние на местните екосистеми в защитени територии прилежащи към Черноморския басейн.

Асоциацията за култура, технологии, образование и развитие - Пловдивски университет - Странджа, АKTORPUS, основана от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски“, е водещ партньор по проекта. Той се реализира с активното участие на водещи научно изследователски организации в областта на екологията: Национален институт за научни изследвания и развитие "Делтата на Дунав“, DDNI, Румъния; Регионален екологичен център за Кавказ, Rec Caucasus, Армения; Общество за опазване на природата, SABUKO, Грузия;

Заделеното финансиране по Съвместната оперативна програма за трансгранично сътрудничество е в размер на 1 000 000 Евро. Изпълнението на проекта стартира през юни 2020 г. и успешно навлезе в заключителната си фаза. Строително-ремонтните дейности вече са приключени. Изградената инфраструктура включва две конферентни зали с капацитет от около 40 места, офис помещения, лабораторни и сървърно помещение за позициониране на апаратурата, и 20 реновирани стаи за целогодишно ползване от изследователските екипи.

Специализираната апаратура и оборудване са доставени, инсталирани и са в режим на работа. Разработена е методология за съвместен мониторинг на естествените местообитания и инвазивните видове в обхванатите територии. В процес на прилагане е структурираната от изследователите по проекта технология за наблюдение на околната среда с дронове, както и методология за отдалеченото измерване и мониторинг на качеството на речната вода и атмосферния въздух.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Природни стихии
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: