Отиде си авторът на образа на Сънчо

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
20:48 / 08.03.2023
7707
"Отиде си нашият колега Георги Чаушов – човекът, който не познаваше компромиса, художникът, който не понасяше посредствеността, карикатуристът, чиито рисунки будеха заспалите дори в най-заспалите времена", това съобщиха от редакцията на в. "Стършел".

Известен е с карикатурите си за сатиричния вестник, както и списание "Жената днес“ и списание "Карикатура“. Карикатурите му често са обозначени с "Без думи“. Типичния си фолклорно-ориентиран стил на рисуване Чаушов демонстрира и като илюстратор на множество книги: с народни приказки, български пословици и др.

Георги Чаушов е автор на образа на Сънчо със сините крилца на звездички, черна коса и малка жълта свирчица. Той участва като автор-художник в екип със Зденка Дойчева, която е режисьор на тези шапки на "Лека нощ, деца!“

Сънчо със сините крилца на звездички е най-общоизвестният образ, излязал под ръката на Георги Чаушов. Той е любим герой на много поколения българи.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Още един проблем ще мъчи шофьорите по магистрала "Тракия"
Толкова ли сме зле? От Пловдив до Видин колкото със самолет до Ки...
Обърната цистерна на АМ "Тракия", разделителната мантинела е букв...
Избират Царица Роза
Затварят част от магистрала "Тракия" за 2 седмици
Meteo Bulgaria: Слагайте мрежите и покривайте зеленчуците!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).