Отец Хубенов: Митрополит Николай единствен изобличи намеренията на управляващите

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (7)
14:29 / 30.11.2013
4917
Пловдивският митрополит Николай е единственият, който имаше силата и дръзновението да изобличи намеренията на управляващите за въвеждане на закони, които са в разрез с морала и с църквата. Това каза отец Петър Хубенов, служител в храм "Св. Константин и Елена" в Пловдив. 

Според отеца това може би е причината за атаките срещу пловдивския митрополит днес. По думите на отец Петър Хубенов от няколко години, в които дядо Николай е митрополит на Пловдив, той единствен си е позволил на няколко пъти да обяви гласно, пред обществото, да изрази мнение срещу въвеждане на определени закони. Владиката единствен повдигна болни въпроси в обществото, като имаше дръзновението да каже, че проектозаконът без брачно съжителство е против и в разрез с църквата, както и за изкуственото оплождане, за това кое приема и не приема църквата. 

Той каза, че църквата може да приеме едно, а друго не може да приеме, без да има определена норма. Пак според отец Петър Хубенов най-лесно е да се накара един човек да замълчи, като бъдат хвърлени обвинения върху него. Бог има своя промисъл и за добрите, и за лошите постъпки на човек, нека да се изчака и времето да покаже, призова свещеникът. 

Според отеца, трябва да се търси мирът и любовта, а не озлоблението и настървението. Нека да се разследва, да имаме търпението, всичко ще се докаже. Но обществото не бива излишно да се настройва. И без това са малко устоите, в които вярват сега хората у нас, една от тях е Българската православна църква. Не бива да бъдат подкопавани и тези устои, смята отец Хубенов. Като свещенослужители, олицетворяващи тази вяра, свещениците трябва да се стараят най-много върху това, върху моралните устои. 

"Човек греши, някой път казва лоши неща, лоши думи в яда си", каза отец Петър Хубенов по повод твърденията на някои, че е имало заплахи към покойния отец Кирил от страна на пловдивския владика. 

"Аз съм далеко от мисълта, доколкото познавам дядо Николай, че по някакъв начин той може, и въобще мисълта му може да мине към това, което е станало, тоест за погубване на човешки живот", добави свещеникът. 

Това според него е напълно безсмислено. Пак според него акцентът е не върху това кой какви заплахи е дал, защото всеки може да каже всичко, без да има доказателства. По-скоро акцентът е върху онова, което се разкри като морална пагуба в медиите и обществото преди няколко дена. Винаги може някой да бъде злословен, или злепоставен. Затова човек трябва да търси бога, а когато се разкрият нещата и има доказателства, тогава вече може да се говори. 

"Силата на слабите е в мълвата. Кажи нещо и оставяй човека да се оправя. Нека трезво да мислим, застанали пред лицето на господа", каза още свещеникът от пловдивската митрополия отец Петър Хубенов.


Източник: радио "Фокус"

Виж коментарите (7)

Още по темата (13):
15.12.2013 Йоан и Серафим в битка за стола на дядо Кирил
15.12.2013 Дядо Борис отново в борбата за Варненски митрополит
15.12.2013 Отец Гелеменов: В манастирите е пълно с гейове!
14.12.2013 Пуснаха секс компромат срещу игумена на Бачковския манастир!
30.11.2013 Митрополит Галактион е бил приет в Правителствена болница
30.11.2013 Митрополит Николай на всяка цена искал да стане патриарх
Още новини от Национални новини:
Брутално задръстване на Маказа
Изследват морската вода
Сиромахов за най-страшните женски реплики по време на мач
Предлагат военно обучение за всички мъже под 50 години
Проф. Христова: Това насекомо не е опасно, но пренася тропически ...
Райските кътчета в Родопите с водопадите


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).