Опасност от тромбоза! 7 симптома, сред които изпотяване и изтръпване

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:40 / 05.03.2022
10692
Едно от най-честите и опасни усложнения, които се развиват при болни или вече преболедували COVID-19, са тромбите. На какви ранни признаци трябва да се обърне внимание и да се потърси помощ от лекар възможно най-скоро? Както установиха учени от университета в Упсала (Швеция), коронавирусът, като навлиза в тялото, повишава активността на протеин, който е отговорен за съсирването на кръвта.

В същото време, тъй като протеините в кръвната плазма, които също участват в образуването на имунния отговор, се активират, традиционните разредители на кръвта или работят по-лошо, отколкото при други обстоятелства, или не работят изобщо. Тромби при коронавируса се образуват поради прекалено силен имунен отговор на тялото.

За щастие, това не се случва в сто процента от случаите, но все пак делът на пациентите, които развиват тромбоза, включително смъртоносните ѝ форми (тромбоза на белодробните или сърдечните артерии), е доста голям. Някои ранни признаци могат да подскажат, че в тялото се образува кръвен съсирек и се налага спешно да се потърси помощ, пише "24 часа".

Крампи на краката

Много пациенти, които са имали тромб в долните си крайници, казват, че често са имали крампи на краката точно преди атаката. Ако това се случи, се налага консултация с лекар. Последствията може да са сериозни, ако се пропусне образуването на кръвен съсирек.

Изтръпване на крайниците

Ако това се случва често и особено ако се усеща изтръпване само на едната ръка или крак, трябва да посетите лекар възможно най-скоро. Този вид изтръпване е един от класическите симптоми при образуване на тромб.

Бледа кожа

Кръвният съсирек затруднява нормалното кръвообращение, което води до бледност в определени области на кожата. Ако единият крак (или част от него) е по-блед от другия, незабавно трябва да се потърси съвет от специалист - това може да е сериозен сигнал.

Промяна в температурата на кожата

Друг често срещан ранен симптом на тромб е промяна в температурата на кожата. Поради нарушен приток на кръв зоната над участъка, където е тромбът, може да стане по-студена или по-топла - и това е повод за незабавна консултация с лекар.

Болка в гърба

При периодична болка в гърба е малко вероятно човек да си помисли, че причината е тромб. Ако се образува кръвен съсирек в таза или в една от коремните вени, това може да се прояви чрез болки в гърба. При поява на такъв симптом се налага да се потърси специалист възможно най-скоро.

Прекомерно изпотяване

Този симптом не бива да се игнорира, ако се появи в комбинация с другите ранни прояви на кръвен съсирек. Най-често обилно потене се появява, ако се образува тромб в областта на сърцето или белите дробове. Това е много опасен симптом.

Затруднено дишане

Друг симптом, който е сигнал за образуване на тромб в белите дробове, е задухът. Това налага незабавна консултация с доктор. Може да се окаже наистина сериозно.

Виж коментарите (0)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Национални новини:
Увеличиха заплатите на полицаите
Проучване на "Екзакта Рисърч Груп": ГЕРБ-СДС с над 9% пред ПП-ДБ
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).