Официално: Представиха първия медицински хеликоптер у нас

Автор: Самуил Иванов
Коментари (0)
14:23 / 02.02.2024
1607
Първият хеликоптер за спешна медицинска помощ по въздух бе официално представен в присъствието на премиера акад. Николай Денков, министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков, министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, зам.-министъра на здравеопазването проф. Илко Гетов и други официални лица, предаде репортер на "Фокус".

"Трябва да отбележим този празник към приобщаването към европейските стандарти", заяви премиерът Денков.

Той коментира, че проектът за спешна медицинска помощ по въздух е бил блокиран от служебното правителство и благодари на всички министри от екипа, които са осъществили тази приоритетна за българското здравеопазване задача.

“След една и след две години това ще бъде стандарт, както в останалите европейски държави", отбеляза министър-председателят.

“Днес е едни от онези дни, в които се чувствам горд и удовлетворен от добре свършената работа за една от най-важните задачи - здравето на българските граждани", каза министър Хинков.

По думите му спешната медицинска помощ по въздух ще изведат българската медицина на следваща новина. Той посочи, че с осъществяването на проекта ще може да бъдат осъществени полети за спасяването на човешки животи и спешни пренасяния на жизненоважни медицински консумативи.

“Осъществихме една дългогодишна мечта, преследвана от много екипи и постигната днес", заяви Хинков.

“За мен е чест днес да присъствам на това събитие, тъй като това е една кауза, която трябва да обединявам цялото общество. Създаването на спешна медицинска помощ по въздух ще подобри живота на хората и ще създаде условия за инвестиции и по-качествен туризъм", уточни министър Гвоздейков.

От италианската страна благодариха за възможността да участва в процеса по създаването на нова инфраструктура за спояването на човешки животи в България.

“Целта на българските институции е да създадат стандарт в страната по отношение на спешната медицинска помощ. Искаме да използваме тази възможност да потвърдим нашия твърд ангажимент. “Леонардо" е тук, за да помага", отбеляза представител на италианската компания Leonardo S. p. A.

Хеликоптерът разполага с най-съвременна авионика, която да помага на спешните медици в тяхната мисия по спасяването на човешки животи. Машината струва малко над 2 млн. лева и е финансиран по европейски програми.

Страната ни ще очаква още 5 медицински хеликоптера, които ще бъдат осигурени със средства от Плана за възстановяване и устойчивост.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Времето пак ни готви изненади
Не спира да люлее: БАН отново регистрира земетресение у нас
Борисов от Кърджали: Мисля, че всеки разбира колко е важно да има...
Важно: Променят датите на матурите догодина, ваканцията ще е с пе...
Мащабна акцията на полицията в Пловдив и други области заради изт...
Нови промени засягат сиренето и кашкавала


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).