Очаква се бум на сифилис в България

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
12:15 / 27.09.2010
37951
Възможен е бум на заболеваемостта от сифилис в България в близките години. За това предупреди вчера проф. Николай Цанков, председател на Сдружението на дерматолозите в България.

По негови наблюдения в страната ни избухва епидемия от заболяването на всеки 10-12 г. - последната е била през 1996-1998 г., а преди това през 1986 г. В момента специалистите в страната отчитали леко завишение на засегнатите от половопредаваната болест, което също било симптом.

Все повече ставали и случаите на вроден сифилис. "Причината е в занемарената система на задължителни прегледи на бременните. Все повече ромки раждат деца, които, макар и лекувани, остават завинаги тежест за обществото, защото са психически и физически инвалиди", предупреди проф. Цанков. През 2007 г. случаите на бебета със сифилис са били 43, а през 2008 - 45. Причина за по-високия брой заболели деца била магистралната проституция, липсата на здравна култура и неизползването на предпазни средства, особено сред ромското население.

Професорът смята, че честотата на сексуалните контакти сред българите е значително намаляла в сравнение с времето преди 1990 г. Младите започват от рано да правят секс, в зряла възраст са твърде обременени, а и сексът вече не е тайнство, а е твърде достъпен, което го прави безинтересен, смята Цанков. Страхът от СПИН също бил фактор за намаления нагон на българите.

Източник: в. "Труд"

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Важно е да знаете кой и кога има право да ни спира на пътя
Тежка катастрофа затвори "отсечката на смъртта", двама са пострад...
Мъж е в тежко състояние, след като го блъсна трамвай
Говори българският полицай, разкрил схема за милиони във Великобр...
Кампания 2024: Фуражните култури стават допустими при биологичнот...
Дамите в селското стопанство: Лиляна Матева


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).