ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
ОСП работи за нас: Възможности за най-младите
Автор: Екип на Plovdiv24.bg 11:43 / 13.11.2018Коментари (0)272
©
Бъдещето на селското стопанство в Европа в момента е обект на разпален дебат. Каква ще е формата и рамката на най-старата политика на Стария континент – Общата селскостопанска политика (ОСП), това е главният въпрос в тези дискусии. 
 
 
За да се запознаят с работата й досега и какво предстои, ученици от Професионалната гимназия по земеделие „Т. Рачински” в град Генерал Тошево се срещнаха с експерти по темата в рамките на кампанията „ОСП работи за нас!“, организирана от AgriGate Media, Институт за агростратегии и иновации и Смарт Агростарт.
 
Бъдещите фермери научиха какви са възможностите за професионално развитие в агросектора от един от изтъкнатите капацитети в областта – проф. Димитър Греков, директор на „Център за продължаващо обучение“ към Аграрен университет – Пловдив. 
 
 
„Аз съм убеден, че това е поколението, което ще изпълнява тази ОСП в следващия период и мисля, че съвсем правилно трябва да започнем тези срещи с това поколение, което е в 9,10 клас на професионалните гимназии. Защото те трябва да бъдат убедени в тази нова ОСП. Да им се кажат и слабостите, които съществуват от миналата.
 
Защото тези деца в крайна сметка в повечето случаи са деца на земеделски производители и те знаят някои от нещата, които са оказвали негативно влияние. И виждате, че интересът към това, което говорихме е изключително голям. Така че смятам, че трябва да се започне оттам. А убеден съм, че и за в бъдеще такива кадри, които трябва да бъдат образовани, да имат базата от общото аграрно образование, трябва да бъдат в основата на изпълнението на тази ОСП“, посочи професор Греков. 
 
Според директора на гимназията – Кристияна Иванова, именно учениците, насочили се към този сектор, имат възможността и силата да положат основите на устойчиво и печелившо земеделие. 
 
 
„Те са хората, които ще я доизграждат тази същата ОСП. Без тези знания, които им се подават и от нашите колеги, и от лекторите, които имаха удоволствието моите ученици да се срещнат с тях, няма как те да изградят своята основа, върху която да се развиват, защото те трябва да знаят, че бъдещето е в ЕС. 
 
Какво по-хубаво да развиваме едно съвременно, модерно, иновативно земеделие в сърцето на Добруджа“, отбеляза Иванова. 
 
Учениците научиха какво представлява ОСП и как работи тя по време на дискусия с Пламен Абровски от Института за агростратегии и иновации
 
„От една страна децата са нашето бъдеще. Бъдещето на нас като хора и бъдещето на нашата държава, като място, в което живеем. От друга страна ОСП дава невероятни възможности за развитие. Това, което им казах и на тях по време на лекцията беше, че през ОСП и през земеделието като цяло всъщност те могат да се проявят като лидери и да докажат не само на себе си, а и на много голяма част от хората, че те могат да бъдат успешни“, коментира Абровски. 
 
 
По време на разговора с учениците от Генерал Тошево Абровски обърна внимание на един от най-важните аспекти в ОСП, който в следващия програмен период ще бъде застъпен особено сериозно – дигитализирането на селското стопанство. 
 
„Дигитализацията е бъдещето. Тя решава изключително много проблеми. Като се започне от липсата на работна ръка, не че това ще замени работната ръка. Мине се през по-чисто и по-хубаво производство и се стигне вече до експерименталните технологии. Освен това дигитализацията е нещо, което ще има все по-голям дял в новата ОСП. Ако обърнете внимание на законодателните предложения, Комисията не само че запазва дигиталната част на земеделието, но я разширява все повече и повече. 
 
 
Младите хора са свикнали с тази технология, те растат заедно с нея и се развиват заедно с нея. За тях е много по-лесно“, коментира той. 
 
Това, според специалиста, е и един от начините младите хора да бъдат изкушени от селското стопанство. По данни, които могат да се намерят на сайта на ЕК, в момента в Европа живеят около 500 милиона души, от които 11 милиона се занимават със земеделие. Според статистиката от всички, ангажирани с производството на храна на Стария континент, само 6 процента са млади земеделски производители – под 40-годишна възраст, което със сигурност е една обезпокоителна цифра. 
 
 
„Тези 6% трябва да се увеличават. Тази тенденция трябва да се обърне, защото ние имаме нужда от повече и по-млада земеделска общност, не население, а по-млада земеделска общност. Ние трябва да обновяваме не само фермерите, не само селските райони, но ние трябва да гледаме в бъдещето, а те са бъдещето“, добави Абровски. 
 
Гост на срещата и любезен домакин бе кметът на Община Генерал Тошево – Валентин Димитров. 
 

 
„Най-важното е децата, нашите ученици да бъдат запознати какво предстои. Да бъдат пленени към земеделието, защото ние сме изцяло земеделски район. И очакваме от тях не само да развиваме земеделието и леката хранително вкусова промишленост, добавената стойност да се реализира в нашата община и младите хора да остават тук. 
 
В миналото България се е славела със земеделие и в бъдеще – по същия начин. Все пак се намираме в Златна Добруджа, най-плодородните и най-качествени земи в цяла Европа“, каза Димитров.  
 
Следете темата и на cap4us.fermer.bg
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: