ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
ОСП работи за нас: Успехът на фермерите идва с дигитализацията
Автор: Екип на Plovdiv24.bg 11:45 / 04.12.2018Коментари (0)257
©
Иновациите и дигитализацията са водещи теми в момента в Европа в контекста на дебатите и работата по изготвянето на новата Обща селскостопанска политика (ОСП). 
 
 
Кампанията „ОСП работи за нас!“, организирана от AgriGate Media, Института за агростратегии и иновации, и Смарт Агростарт, бе част от най-големия форум в агросектора в България – националния агросеминар на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). 
На събитието присъстваха гости от Главна дирекция „Земеделие“ на Европейската комисия, Копа-Коджека и представители на земеделските камари на Чехия и Унгария. 
 
Най-мащабният акцент по време на семинара беше бъдещето на аграрната политика на Стария континент и погледът, който Европа обръща към иновациите и дигитализацията на сектора. 
 
 
„Определено земеделието ще продължи с познатите за всички фермери субсидии по директни плащания и по ПРСР. Но наистина един много силен момент е хоризонталният приоритет на съюза европейското земеделие да става все по-иновативно и да може да се конкурира със земеделието в САЩ, например, където технологиите, цифровите особено, са на много голяма почит и техните фермери ги използват много, не защото някой им дава субсидия, а защото са видели ползата от иновациите от чисто бизнес гледна точка“, това каза председателят на Института за агростратегии и иновации Светлана Боянова. 
 
Тя даде пример с големия брой изследвания, които се публикуват от различни организации с наблюдението, че населението на Земята нараства и ако не се промени моделът на производство на храна, светът е обречен на глад. Заложеното в регламента е всяка една държава членка да прецени и да определи цифровизирането с дадени параметри като приоритет и да го заложи в стратегическия си план. 
 
„Определено иновациите идват на ход. Друг е въпросът доколко България ще обърне внимание на това като акцент в стратегическия си план, защото примерно Германия или Франция може да заложат по-големи бюджети за тази мярка в сравнение с други мерки. От нас зависи до каква степен ще придадем тежест на цифровизацията, въобще на цифровата трансформация в земеделието“, обясни Боянова. 
 
90% от иновациите са свързани с цифровите технологии
 
„За да бъдат приложени успешно в нашите стопанства, има няколко предпоставки, които трябва да са налице. Първо, държавата трябва да свърши някои задачи от сорта на инфраструктура, която се изразява в широколентов интернет в селските райони. От друга страна, държавата трябва да направи всичко възможно да се повишат цифровите умения на нашите фермери“, коментира председателят на Института за агростратегии и иновации. 
 
Светът вече говори за използването на изкуствен интелект, роботика, за автоматизация, за Big Data (големи масиви от данни), Интернет на нещата (IoT) в селското стопанство и е време и българските земеделци да могат да се възползват от тях. 
 
„Каквито и да са технологиите, трябва нашите фермери да бъдат обучени за тях. Т.е. вече се изискват други умения, освен тези, които те имат като агрономство, като познания за земеделската дейност и производство. А освен купуването на високо технологични машини, те ще имат нужда и от приложения, които могат да им вършат работа вътре в стопанството. Освен това е необходимо цифровите технологии да се адаптират спрямо нуждите на фермера.
 
А и обратното е важно – нашите земеделски стопани да се нагодят и да се възползват максимално от това, което така или иначе се случва като цифрови технологии навсякъде, не само в нашия бранш“, посочи Боянова и добави, че използването на тези инструменти може да донесе само ползи на земеделските производители. 
 
„Защото те повишават твоята продуктивност и конкурентоспособност. Намаляват разходи, подобряват условията на труд за фермерите в земеделските стопанства“, обърна внимание експертът. 
 
Тя даде пример и с още една добре позната, но отскоро набираща популярност в земеделието технология – блокчейн.
„От семето на полето, до това, което слагаме на трапезата – има възможност за прилагането на т.нар. блокчейн технология. Тя би могла да бъде използвана за проследяване на продукцията, което ще помогне на фермерите да прогнозират по-добре“, подчерта Боянова. 
 
 
Блокчейн технологията би могла да послужи и за създаването на инфраструктура от страна на държавата за електронно правителство, което може да е полезно както за администрацията, така и за фермерите. 
 
„Говорим за системи, които да ни позволяват да сме много по-продуктивни във всичко. Цифровизацията като цяло вече е факт. Въпросът е доколко ние ще се обърнем към нея и доколко ще подкрепим нашите фермери с тези инструменти, с които да работят. Навремето е било рало, сега трябва да им дадем в ръцете нещо модерно и нещо, което да им върши работа“, коментира Боянова. 
 
Дигиталните хъбове са друг полезен инструмент
 
Тъй като ИТ специалистите не са наясно със земеделските проблеми, най-добрият вариант е земеделецът и той да се срещнат, за да открият заедно решение на даден проблем. Тази инициатива вече работи в Европа – т.нар. инициатива digital economy за развиване на дигитални иновационни хъбове. 
 
„Тези хъбове са място, в което се събират всичките знания по отношение на цифровите иновации за земеделието. Вътре са браншови организации, земеделски камари, IT разработчици, държавата, регионалните власти и фермерите, които са сърцето на всичко, което се случва, за да могат те да обменят знания. Също така има и компетентни центрове, които могат и позволяват да се тестват цифрови решения в реално време, на място в стопанството.
 
С две думи, този хъб играе ролята на фасилитатора – подпомага всички да си говорят помежду си, а също така намира финансови източници, които фермерите могат да ползват, запознаване с правилата, обучения за повишаване на информираността сред земеделците относно цифровите умения, които те трябва да имат“, обясни Светлана Боянова. 
 
Тя припомни, че ЕК обяви в проекта за бюджета си за следващия програмен период, че за иновации ще се заделят 10 млрд. евро. 
„Това означава, че нашите земеделци, нашият IT сектор, който се твърди, че е наистина много добре развит, могат да кандидатстват по такива проекти на европейско ниво. Друг е въпросът доколко нашият IT сектор има желанието, готовността и информираността, че много продукти могат да бъдат създавани в земеделието.
 
 
Тази връзка към момента е доста рехава, много несилна. И трябва да бъде засилена с мерки, които да стимулират, да насърчат земеделците да търсят цифрови технологии, в зависимост от техния конкретен проблем, както и IT общността да може да произвежда нещо, но нещо, което  трябва на някого“, обобщи Боянова и добави: 
 
„Всички сме обединени около това, че трябва да се работи в посока въвеждане на тези технологии, защото цифровите иновации водят до много бърз резултат. Едно приложение, което се използва в конкретното стопанство, може много бързо да даде представа и обратни данни на фермера и той да смени бизнес модела, ако е необходимо.
 
Всички земеделци работят, за да спечелят пари, а пък ние, като потребители, искаме да имаме хубава храна, която да е произведена по възможно най-добрите и щадящи околната среда методи“.
 

Следете темата и на cap4us.fermer.bg

 



 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Алексей Навални почина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: