Нови формуляри заменят старите болнични листове от 1 януари

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:32 / 30.12.2011
2147
Болничните листове от 1 януари ще се пишат само на нови бланки. В тях вече ще се посочва уникалният идентификационен номер на лекаря, който ги издава. Това ще даде възможност за по-добър контрол. Старите образци трябва да бъдат предадени с протокол в териториалните дирекции на НОИ. Оттам всички лечебни заведения могат да се снабдят с новите бланки. Те бяха пуснати в оборот в средата на годината, но все още не са навлезли масово в практиката на медиците.

Новият документ се състои от два листа. Първият се попълва от докторите, а вторият е декларацията за работодателя. В старите образци се посочваше само регистрационният номер на лечебното заведение. С уникалния идентификационен номер на лекаря обаче ще може да се хванат отклонения от нормалното - например прекалено много болнични листове, издадени от един лекар на едни и същи хора или с едно и също заболяване. Ще се следи и дали доктори с отнети права продължават да пишат болнични листове. Лекарите вече по-подробно ще описват различните режими на лечение. Това ще даде възможност да се проследи дали адекватно са определени дните за неработоспособност при различните заболявания. Има поле за посочване и на личния номер на чужденци, които до момента не са били предвидени. Лекарят вече ще отбелязва датата, до която важи отпускът по болест, а не датата, на която болният трябва да се яви на работа. Когато болничният лист се издава на придружител за гледане на болен, трябва да се попълни каква е родствената връзка, както и ЕГН-то на самия болен.

От средата на 2011 г. бе въведена допълнителната декларация за работодателите. Тя замени частта с данните, които шефовете попълваха на гърба на болничния лист. Информацията, която се подава от фирмите, вече е по-подробна и представена така, че да може да се разпознава електронно. Това е подготовка за въвеждането на изцяло електронен болничен лист в бъдеще. През новата година фирмите ще може да подават тази информация и на електронен носител. Преди това трябва да бъде приета специална наредба.

Източник: в. "Стандарт"


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Още един проблем ще мъчи шофьорите по магистрала "Тракия"
Толкова ли сме зле? От Пловдив до Видин колкото със самолет до Ки...
Обърната цистерна на АМ "Тракия", разделителната мантинела е букв...
Избират Царица Роза
Затварят част от магистрала "Тракия" за 2 седмици
Meteo Bulgaria: Слагайте мрежите и покривайте зеленчуците!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).