Нов ред в сметките за ток от есента

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (5)
08:50 / 16.07.2014
4440
Нов ред ще се появи в сметката за ток от есента. От него ще става ясно колко дължи всеки битов клиент на енергото за дебалансиране на системата. Това е всеки киловатчас в плюс или минус над предварително прогнозираното, което той е консумирал през месеца.

За целта първо Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) трябва да направи промени в правилата за търговия с електрическа енергия, с които да задължи и битовите клиенти да плащат за небалансите в системата.

Очаква се тези промени да са готови до няколко седмици, съобщи председателят на регулатора Боян Боев. Той не се ангажира кога точно ще се появи новият ред във фактурите, но даде да се разбере, че ще е след август. 

"В юлските фактури няма да има цена за дебалансиране", категоричен беше Боев.

Всичко идва от старта на балансиращия пазар на електроенергия в страната от началото на юни. За разлика отпреди това, сега производителите и потребителите са групирани в различни балансиращи групи, като идеята е по-ниското потребление на един участник в нея да се "обира" от друг, който в дадения час консумира повече електроенергия и така разхищаването на енергията и разходите на всички да паднат.

Що се касае до битовите клиенти на енергото и малките фирми, които ползват ток на ниско напрежение, те са служебно поставени в т.нар. специална балансираща група, която се управлява от енергодружествата. Тоест клиентите в Западна България са в специалната група на ЧЕЗ, тези в Югоизточна България - на ЕВН, а тези в Североизточна България - на Енерго Про.

Задължение на всяко ЕРП е да направи прогноза за всеки ден от месеца и за всеки час от деня по колко ток ще консумират неговите клиенти. Ако за 10 часа сутринта на даден ден то е прогнозирало 100 единици, а клиентите му потребят 90 или 130 единици, тогава битовите клиенти са дебалансирали системата и трябва да платят.

ДКЕВР обаче е орязал сериозно възможността на ЕРП-тата да прехвърлят неточността в прогнозите си върху клиентите. Според решението за цената на тока от 1 юли комисията е разрешила енергото да иска пари за отклонение в прогнозата за потребление в рамките на до 1,5%. В конкретния пример със 100 единици това означава, че клиентите ще платят до 101,5 единици, нищо че реално са консумирали 130. При по-ниско потребление - 90 единици, те ще платят не за дебаланс с 10 единици надолу, а с 1,5 единици.

Така в рамките на тези ограничения в края на месеца ЕРП-то смята колко пари трябва да се платят на Електроенергийния системен оператор за дебаланс (за по-голямо или по-малко потребление). Общата сума за това се дели на консумацията на всички клиенти и се получава цена за дебаланс на киловатчас, която ще се умножава по консумацията на отделния абонат. Тази цена ще е различна за всеки месец.

На практика най-голямо значение за това разминаване имат изненадите на времето. В действителност новите редове може да са два, а не един. Причината е, че ЕРП-то управлява още една специална балансираща група - за технологичните разходи по мрежата. За тази група ДКЕВР е определила, че клиентите трябва да плащат до 0,5% отклонение от прогнозите.

По повод очакванията за нова цена на тока от 1 октомври шефът на ДКЕВР Боян Боев каза, че не очаква шоково поскъпване. Напротив, той дори не мисли за поскъпване, стана ясно от думите му. 

"Като дойде септември, когато видим какво е отражението на правилата, които сме поставили в момента, и резултатите, които са налице, тогава ще говорим", каза Боев.


Източник: в. "Монитор"

Виж коментарите (5)

Още по темата (235):
28.07.2022 Компенсациите за бизнеса за скъпия ток продължават
28.04.2020 След публикация в Plovdiv24.bg: Помогнаха на възрастната пловдивчанка
25.04.2020 Безпомощна жена от Пловдив шокирана от новата си сметка за ток
01.07.2016 Ето ги новите цени на тока и топлата вода за клиентите на EVN
01.07.2016 По-скъп ток за пловдивчани от днес
30.06.2016 Шефът на КЕВР: Токът поскъпва от 1 юли, но минимално
Още новини от Национални новини:
Гърмежи и валежи до часове
Публикуваха отговорите за втората матура
Социалната комисия отказа да гласува увеличението на пенсиите
Доц. Мангъров обясни за "вируса на шамара"
Организират екскурзии за Роза Дамасцена
Иво Сиромахов: Ако смятате, че абитуриентите са прости, значи не ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).