Нов план: Здравните осигуровки на безработните да се плащат от държавата

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
22:22 / 19.06.2023
1255
Социалното министерство обмисля да предложи плащане на здравните осигуровки на безработните, които се включват в обучения. Намерението беше заявено на фона на представения доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, посветен на уменията на хората в България.

Според експертите у нас трябва да се наблегне на ефективното използване на трудовите умения и да се подобри управлението на тази система.

Докладът отчита, че в България има 900 000 възрастни, които са в работоспособна възраст. Но те са икономически неактивни, защото имат по-слаби умения и ниско образователно ниво спрямо средните за ЕС.

Едва 1,8% от работещите участват в учебни програми. Целта е този процент да се покачи до 5. Именно затова е възможно да се повиши публичното финансиране по проекти и да се осигури по-широк достъп до програми.

Искрен Ангелов от Отдела за пазара на труда в социалното министерство обясни, че "това, което взехме като идея от препоръките на колегите от ОИСР, е да включим в следващите промени на Нормативната уредба изплащане на здравни осигуровки на лицата, които се включат в обучение".

Работодателите пък все още отчитат, че липсват индивидуални сметки за обучения и удостоверения за преминати такива от по-възрастните хора.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Черешопроизводител: Символична цена от 1 лв. за кг череши за тези...
Пълен списък на агентите на ДС за изборите, менторът от "Като две...
Възрастта за пенсия се вдига, а работим по-малко, преди да се пен...
Скандални клипове изтекоха от детска градина във Велинград
Много българи имат имен ден днес
Някои вкусотии ни излизат доста солено, броим 30 лв. за пица


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).