Нинова: Въпросът за разполагане на чужди войски не е обсъждан от правителството

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:17 / 23.01.2022
1265
Искаме диалог и деескалация на напрежението с Русия. Това заяви вицепремиерът и лидер на БСП Корнелия Нинова по повод напрежението НАТО-Русия и конфликтът в Украйна

Друг въпрос също стои на дневен ред – напрежението по оста НАТО-Русия и конфликтът в Украйна. Чуват се разнопосочни сигнали от членове на Министерския съвет.

Искам да е ясно едно – този въпрос не е дискутиран в Министерски съвет и няма решение на правителството. Всички изразени дотук мнения са лични мнения. Ние вчера не заявихме позиция, защото днес имаме своя най-висок форум и е добре да обсъдим тук този въпрос. БСП сме избрали своя път още през 2004 г., когато сме решили да подкрепим членството на България в НАТО, това е факт. Но България е суверенна и независима държава и взима решенията си самостоятелно и вън от всякаква чужда намеса, независимо откъде идва. Ние не желаем да бъдем въвличани във война.

Настояваме да се намали напрежението и споровете да се решават с дипломатически средства. Искам да прочета какво е написано в коалиционното споразумение на настоящото правителство за взаимоотношенията ни с Русия. И също да помоля па партньорите да се придържат към текстове, които сме подписали всички заедно. В правителственото споразумение пише следното: "Възстановяване на диалога с Русия в рамките на политиката на Европейския съюз и развитие на равноправни отношение, основани на принципите на международното право. Сфери на сътрудничество с Русия: икономика, енергетика, туризъм, култура и образование. Подкрепа за Минския процес за дипломатическо разрешение на конфликта в Източна Украйна с мирни средства. Подкрепа в рамките на ЕС и НАТО за деескалация на противопоставянията в Черноморския регион." Това е от официалния документ на българското правителство за отношенията България-Русия.

Виж коментарите (0)

Още по темата (73):
16.04.2022 МО съобщи за придвижване на военна техника
29.03.2022 Десислава Атанасова за НАТО: Член сме на най-успешния политико-военен съюз в света
25.02.2022 Христо Иванов: Настояваме за натовски контингент в България
19.02.2022 Петър Стоянов обезпокоен, заговори за туткане и тюхкане
17.02.2022 По тревога вдигнаха два изтребителя от "Граф Игнатиево" заради чужди самолети над Черно море
17.02.2022 САЩ ще премести войски от Германия в България
Още новини от Национални новини:
Предлагат по-тежки закони за пияни и дрогирани шофьори
Ще има ли поскъпване на шезлонгите и чадърите, говори министърът
Баташката "Св. Неделя" - църквата, в която влизаш с наведена глав...
Според Атанас Пеканов следващото плащане по ПВУ, ще е наполовина
Надути цени "дерат кожите" на клиенти по Южното Черноморие
Василев за Борисов: Нека да видим програмата му и ще говорим, до ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).