Невероятна случка: Горски спасиха благороден елен, заклещен в умрял съперник

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
14:30 / 10.10.2022
4130
Благороден елен бедства в продължение на 10 дни, докато е заклещен в рогата на друго животно. За ужасяващата ситуация с щастлив край разказват от Държавното горско стопанство в търговищкото градче Омуртаг.

Горските получават сигнал, че два мъжки екземпляра страховито са си заклещили рогата и не могат да се освободят, въпреки многократните опити. Когато пристигат на място, виждат гледка, на каквато не са попадали никога през живота си пише "България Днес".

Налага се да бъдат отсечени част от дърветата около елените, за да се освободи място и да могат да се върнат в гората, без да се нараняват допълнително. При огледа става ясно, че едното животно се е удавило в рекичка край гората, а другото не може да се разкачи и вече е на края на силите си.

Еленът е престоял заклещен над 10 дни и в момента на откриването му е бил изключително слаб и едва се е държал на краката си.

Операцията по освобождаване му е проведена под ръководството на Пламен Славов от горското стопанство, който коментира, че за първи път попада в такава ситуация. Той е категоричен, че благодарение на намесата на горските животното е оцеляло, в противен случай също е щяло да загине.

От разпространени кадри става ясно как мъж успява с помощта на дълъг прът да разбута рогата на живия и загиналия елен. Това отнема няколко минути преди благородното животно да бъде освободено и мигновено да избяга в гъстата гора.

Рогата на мъжкарите започват да растат март-април и докато достигнат пълно развитие през юли-август, са покрити с фина мъхеста кожица. С възрастта рогата стават все по-големи и разклонени. Максимум се достига около десетата година, когато разклоненията им могат да достигнат 24 или повече на брой. Когато животното започне да остарява, рогата започват да намаляват размера си.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Нумеролог с интересна прогноза за изборите у нас и края на войнат...
БНБ е проверила няколко кредитни институции
След срутването на подпорна стена: Продължава разчистването на АМ...
Кои действия се считат за уронване престижа на работодателя и как...
Ето го най-модерния затвор у нас за 35 млн. лв.
Велики понеделник е! Започва Страстната седмица, ето кой празнува...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).