Неофициално на масата: Индексираните пенсии и заплати на учители да се отложат за по-късен етап в годината

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
20:25 / 07.06.2023
64830
След като изготвянето на нов бюджет беше посочено като приоритет, до няколко седмици се очаква държавата да има изцяло нова сметка за 2023 г. В нея дефицитът трябва да спадне от 6,4 на сто на 3%, колкото е изискването за еврозоната.

Още преди да е прекрачил прага на Министерството на финансите в ролята си отново на министър, Асен Василев постави главната цел на пренаписването на бюджета. "Целта е 3% дефицит, но без увеличение на данъците", коментира той, цитиран от NOVA.

Вариантите да се случи това е да се намерят повече пари. Това може да стане по два начина – увеличаване на приходите или намаляване на разходите. Една от възможностите, която неофициално е на масата, е индексираните пенсии и заплати на учители да се отложат за по-късен етап в годината.

"Вместо да се случи от 1 юли, да стане от 1 октомври. Това до голяма степен ще осигури финансов ресурс. Отлагане на увеличаването на учителските заплати - вместо да се извърши сега, да се извърши от 1 октомври", посочи Добрин Иванов от АИКБ.

Синдикатите са категорично против такъв сценарий. "Доходите трябва да бъдат вдигнати от 1 юли. Ако това не се случи, КНСБ ще протестира. И не просто ще протестира, а ще правим и стачки. Няма да са хубави нещата, така че, надявам се, политиците да имат разум и да си изпълнят нещата, които даваха преди изборите", обясни Любослав Костов от КНСБ.

Сметката показва, че такова забавяне би довело до спестяване на почти 1 млрд. лв. Но цената на подобно решение няма да е само финансова, посочват експертите. Защото такова решение е непопулярно. Поставят под съмнение и евентуалния ефект.

"Пенсиите трябва да бъдат увеличени от месец юли по механизъм, както имаше намерения за увеличаване на учителските заплати. Това дали ще се случи, или ще бъде отложено с няколко месеца - напълно е възможно да се предприеме такава стъпка, но тя няма да реши проблема с дупката в бюджета", поясни икономистът Михаил Кръстев.

Единодушие се постига в това, че 3% дефицит могат да се постигнат чрез орязване на капиталовата програма. В нея са заложени инфраструктурни проекти, които според експертите трудно могат да се реализират за около шест месеца.

Виж коментарите (2)

Още по темата (664):
09.04.2024 Средната заплата в Пловдив в края на миналата година е достигнала до 1 830
лева
25.03.2024 Рекорден брой българи са си купили стаж за пенсия
22.03.2024 НОИ с информация за изплащане на болничните
02.01.2024 Добра новина за бъдещите пенсионери, но не на всички ще се хареса
30.12.2023 Посочиха кои българи ще страдат най-много през 2024 г.
29.12.2023 Външният дълг на България е над 30 млрд. лева
Още новини от Национални новини:
Пиян шофьор на джип предизвика катастрофа, има пострадали
След ремонт на участък възстановиха движението по АМ "Тракия" в п...
Една област в България със спешни мерки заради болните от коклюш
Лена Бориславова отива на съд за клевета
Бременните ще се ваксинират безплатно срещу коклюш
Колко време трябва да си работил във фирмата, за да получиш досто...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).