Нека модернизирането на Централна гара в Пловдив започне сега!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
08:47 / 20.02.2015
9098
5-членен състав на ВАС даде зелена светлина за концесията на Централна гара, научи Plovdiv24.bg. Това каза пред репортер на сайта Миролюб Столарски.

Столарски заяви, че след това съдебно решение, което е окончателно и не може да бъде обжалвано, най-после може да започне модернизирането на гарата.

Припомняме, че на 6-и март 2013 година правителството определи след провеждането на открита процедура ДЗЗД "Железопътна гара - Пловдив" за концесионер на Централната ж.п. гара в Пловдив.

Целта на концесионирането на обекта е обезпечаването на достатъчни по размер свежи инвестиции от страна на частния сектор, с възможност за дългосрочно развитие на гарата по европейските и международни норми и стандарти за подобен род обекти - въвеждане на нови технологии и ноу-хау в управленския подход на ж.п. гарите.

В тази връзка целесъобразността и законосъобразността на концесията са обосновани с привличането на финансово стабилен инвеститор, който да поеме изцяло прехвърлените му от държавата рискове, свързани със строителството, експлоатацията, поддръжката и управлението на Централна железопътна гара Пловдив, включително реставриране и консервиране на приемното здание на гарата, пазарния и екологичния риск при осъществяване на стопанските дейности и предоставяне на услуга от обществен интерес, както и рисковете по възстановяването на обекта в случай на настъпило форсмажорно събитие.

Концесионерът ще изпълнява дейности за благоустройство, хигиена и обществен ред, охрана и безопасност, информационно обслужване и други.

Гаровият комплекс ще придобие облика на многоцелеви център за услуги с преустройване на съществуващото комуникационно съоръжение в комплексен транспортен възел, осигуряващ различни по вид транспортни услуги. 

Ще се акумулират необходимите инвестиции както за модернизация и разширение на съществуващия сграден фонд, прилежащата инфраструктура и прилежащите съоръжения, така и изграждането на нови подобекти, в центъра на които естествено да се вписва приемното здание на ж.п. гарата като паметник на културно-историческото наследство.

Инвестициите, които обединението ще направи за срока на концесията, са в размер на 11,2 млн. лв. без ДДС, като за първите четири години вложенията трябва да са 9 850 000 лв. Размерът на годишните концесионни плащания е съставен от две части - фиксирана и променлива. 

През първите четири години фиксираната част е 290 000 лв. годишно. След този срок тя става 412 000 лв., като на всеки три години ще се индексира с общия инфлационен индекс на страната по данни на НСИ с натрупване за периода.

Променливата част е в размер на 16 на сто от нарастването на общия размер на брутните приходи от всички дейности за текущата година и надхвърлящи базовите приходи от 1 812 000 лв. Върху сумите на концесионните плащания се дължи ДДС.

Основната сграда на Гарата не само, че няма да се събаря, а ще претърпи сериозна реставрация, тъй като е недвижима културна ценност, обясниха реди време от "ЖП гара Пловдив" ООД. 

Срокът на инвестиционната програма е четири години. Нейната реставрация и реконструкция ще се направи едва в края на инвестиционната програма. 


Виж коментарите (3)

Още по темата (69):
28.11.2023 Пловдив много скоро ще има държавна автогара
12.07.2022 Държавата откупи Централна гара в Пловдив срещу 10 731 140 лева 
12.07.2022 Прекратиха концесията на Централна гара Пловдив заради пробива!
04.06.2022 Официално: Прекратяват концесията на Централна гара
26.05.2022 Ексклузивно: Развалят концесията на Централна гара Пловдив
07.07.2021 Глобиха концесионера на Централна гара в Пловдив, той ще съди държавата
Още новини от Национални новини:
Почивай в мир! Само на 54 години той ни напусна внезапно
Ето ги големите печеливши, които работят в Деня на труда и не иск...
Eurostat: Българите работят най-малко допълнителни часове
Неприятна изненада утре
Епидемиолог обясни защо ваксината против коклюш е изключително ва...
Най-после намалиха една цена!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).