Не се прецаквайте, останете здрави!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
10:53 / 25.10.2020
6464
"Не се прецаквайте, останете здрави. Не се минавайте по тези, които говорят за стаден имунитет… Бъдете от тези 30%, които не се заразяват. С течение на времето заразяваемостта намалява. Нека вирусът се прецата". Това каза пред БНТ проф. Николай Витанов, който е и статистикът на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

"Веднага ще ви дам един конкретен пример. Вижте какво става в Тайван. Там имаха систематична политика и ограничиха нещата до поносими размери. До началото на юни и ние имахме и го ограничихме до 6 случая на ден. Един от начините за спасение е да ограничиш разпространението, да не заразяваме хората и вирусът да мре. В Тайван има мерки и вирусът мре.Тук няма мерки – не мре. Това че си се разболял веднъж не е от значение. Вижте какво се случи със заместник-кмета на Русе – разболя се веднъж, сега и втори път. Това променя кардинално нещата“ обясни Витанов.

"За да се затегнат мерките,трябва да има хора, които ще ги спазват. Като пример е Япония. Те трябва да са големи глупаци, защото никой не ги кара да носят маски, а те си ги носят. Те винаги са си носили маски“, допълни той.

Той обясни, че 30% от хората в България не искат да спазват мерките. "Тази група трябва да се приложат специални усилия, за да бъдат разубедени. Такива усилия не се полагат и групата си стои, че дори се разраства. Специални усилия не значи непременно глоби и тояги, а специални идеологически усилия“, допълни той.

Витанов обясни, че разпространението става дифузно, когато има над 5000 заразени.

"Септември, когато правих прогнози за октомври, поискаха ареста ми в социалните мрежи. Едната причина беше, че казах, че ще стигнем и надминем 30 000 случая и че полека здравната система ще започне да поддава от провинцията към София. Това се случва“, каза Витанов.

Според него в момента с училищата няма проблем. По-сериозен е проблема със заразяването на учителите, които повечето са в рискова група. Хората най-много се заразяват в закрити помещения с много хора на единица площ, където се струпват, обясни той.

Виж коментарите (1)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Национални новини:
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Вижте кои пътища ще са отворени и кои затворени, преди да тръгнет...
Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния списък" на Н...
Хванаха туроператори без лиценз да возят хора на екскурзии в чужб...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).