Навън чадърът може да е и 400 евро на ден, но ако не консумирате нищо или не сте гост на хотела

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:25 / 24.04.2023
2266
По плажовете на близките до нас държави положението с плажните принадлежности е горе-долу като у нас, с разликата, че там, където се налага да се плаща отделно за тях, таксата е доста по-солена, отколкото в България.

Това обаче далеч не се налага навсякъде. Например в Северна Гърция е пълно с плажни ивици, които са без спасители, но навсякъде, където е възможно, са поставени чадъри и шезлонги, които в повечето случаи са безплатни.

Когато те са собственост на заведения, се подразбира от само себе си, че трябва да се консумира нещо, за да се ползват. Цените на консумацията в тези заведения са близки до тези в България, често дори е и по-евтино.

По гръцките курорти на юг и особено по островите обаче всяко нещо се заплаща, а там цените са доста по-солени. Дори в капанчетата кафето е минимум 3-4 евро, половин литър минерална вода - още 2 евро, а средно голям сандвич - 4-5 евро.

Съвсем друга категория са плажовете, в близост до които на първа линия има големи хотели. В такива случаи плажните принадлежности са собственост на хотелите и влизат в цените на нощувката. Достъпът до плажовете е свободен както навсякъде в Европа, но ако не сте гост на хотела, ви очакват доста солени такси за ползване на сянката. В Аспровалта, Санторини, Миконос и останалите посещавани острови често се срещат такси от порядъка на 80-100 и дори 150 евро за цял ден.

В Хърватия подобни такси варират доста силно и може да са от 4,50 до 400 евро. За най-високата такса съобщи наскоро хърватският сайт Dnevnik, но тя важи само за плажовете на Хвар, които са дадени на концесия. В Хърватия също като у нас плажовете имат и свободни зони, на които човек може спокойно да разгърне собствената си хавлия и да побие собствен чадър в пясъка, но това винаги са най-неудобните места по пясъчните ивици.

От това лято плажуващите в Италия ще бъдат приятно изненадани - наскоро правителството прие таван на цените на плажните принадлежности. Границата не е точно определена, а зависи от местоположението на плажната ивица и от това какви допълнителни услуги се предлагат, предаде "24 часа".

До решението се стигна след масови оплаквания на италианците от завишение на цените, които по много плажове са стигнали 100 евро за чадър и още 100 евро за шезлонг на ден. Това е била реакцията на стопаните на плажовете, след като пандемията намали силно печалбите им.

Обичайно в Италия се плащат по 10-15 евро за чадър, но само при условие че той не е собственост на заведение или хотел. Ако е така, всеки може да ги ползва безплатно, защото се счита за гост на заведението. В Италия има и много луксозни плажове, на които вместо чадъри се предлагат минипалатки с плътен покрив, дори нещо като бунгала на плажа. Естествено, наемането им струва доста по-скъпо - 40-50 и над 50 евро за един ден.

Виж коментарите (0)

Още по темата (1247):
03.01.2024 Eто това са факторите за тези рекордни горещини, които бяха отбелязани през 2023 година
17.12.2023 Данни за приходите на хотелиерите в Пловдив
30.11.2023 Най-предпочитаните дестинации у нас от европейците
23.11.2023 Гърците поставиха рекорд
21.10.2023 Лятото май няма намерение да си тръгне, плажът на Бургас се напълни
14.10.2023 Кадрите не са от Египет, а от Слънчев бряг: 14 октомври, 14:40 часа
Още новини от Национални новини:
Нумеролог с интересна прогноза за изборите у нас и края на войнат...
БНБ е проверила няколко кредитни институции
След срутването на подпорна стена: Продължава разчистването на АМ...
Кои действия се считат за уронване престижа на работодателя и как...
Ето го най-модерния затвор у нас за 35 млн. лв.
Велики понеделник е! Започва Страстната седмица, ето кой празнува...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).