Наследници на скъпи имоти осъдиха България в Страсбург за над 1 млн. лв.

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
17:44 / 29.02.2012
4527
Рекордно обезщетение от 553 000 евро (над 1 млн. лева) за имуществени вреди присъди Съдът по правата на човека в Страсбург на 8 българи - роднини и жалбоподатели по дело за неизпълнени реституционни права.

Обезщетението ще трябва да бъде платено шест месеца след влизане в сила на решението, ако преди това българската държава не завърши процеса на реституция и не им възстанови земите в района на Благоевград, за които претендират. Възстановяването трябва да стане до 3 месеца от влизане на решението в сила, съобщи "Правен свят".

Отделно от това на всеки от осемте жалбоподатели Съдът в Страсбург присъжда по 1000 евро обезщетение за неимуществени вреди, както и 1147 евро за разноски по делото.

Всички жалбоподатели, жители на Благоевград и София, са наследници на крупен земевладелец от Благоевград, починал през 1945 г. Наследниците претендират за реституция на 28 земеделски имота с обща площ 104 хектара плюс 2000 кв. м в пределите на Благоевград. Според жалбоподателите пазарната стойност на всички парцели е 3 141 254 евро.

Решението на Европейския съд е второ по казуса. Още през декември 2009 г. в решението си по делото "Мутишев и други срещу България" магистратите приемат, че има нарушение на правото на собственост по Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи. Тогава съдът дава на страните шест месеца за споразумение. Такова обаче не последва, нито държавата прави реални стъпки към връщане на земите или обезщетение.

В сегашното съдебно решение е направена бележката, че очевидно в България има системен проблем по отношение на изпълнението на реституционни претенции. По принцип Съдът в Страсбург предоставя на държавите членки сами да преценят какви генерални мерки да предприемат във връзка с конкретно решение, но в случая се констатира, че има редица други аналогични жалби срещу България. Затова европейските магистрати считат, че в случая трябва въвеждане в националното законодателство на ясни срокове за изпълнението на окончателните съдебни и други решения за реституцията на земеделски земи, както и ефективно средство за търсене на обезщетение, когато тези срокове не бъдат спазени.

Досега най-високото обезщетение за имуществени вреди, което съдът в Страсбург е присъждал, е 360 000 евро в дело по жалба на чешката фирма "Злинсат" срещу България - пак за нарушение на правото на собственост.


Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Започват срещите между партиите за евентуално съставяне на кабине...
Важно за хората с диабет
Проф. Ива Христова: Широко разпространените комари в България са ...
Българка от бандата, източила над 50 млн. паунда помощи в Англия:...
Трагедия на морето: Чешки гражданин се удави
Собственик на фирма: При нас заплатата не пада под 2000 лева, но ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).