Наистина ли на Червения площад се вееше българското знаме на парада за 9 май?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:10 / 11.05.2022
128304
Публикации в социалната мрежа Фейсбук твърдят, че българското знаме присъства на военния парад в Москва по случай Деня на победата на 9 май 2022. 25 публикации с подобно твърдение са събрали близо 16 400 интеракции. 

Проверка чрез инструмента CrowdTangle показва, че само от Фейсбук групата ‘АКО ТЕ ИМА ЛЮБОВ’, публикацията е достигнала до над 7000 души. Самата група е с близо 157 000 членове.

Твърдението е публикувано и във фейсбук страницата на "Сдружение на русофилите в България“, откъдето е споделено 2700 пъти. Освен във Фейсбук, подобни твърдения се разпространяват и в Ютюб, където само един клип има близо 12 000 гледания, разказва "Factcheck.bg".      

Сравняваме снимката, качена в публикацията, с кадър от излъчването на военния парад по руския телевизионен канал "Россия 1“.

Проверката показва, че има съвпадения при локацията, маркировката по трасето на маршируващите, сградите в близост и декорацията на главната сцена. Това показва, че кадърът е достоверен и е заснет на тазгодишното честване на Деня на победата. 

При разглеждането на по-близки кадри се забелязва, че зеленият цвят в трикольора е пресечен с оранжева линия, което не съответства на българското знаме. Проверката показва, че декорът на Червения площад е съставен от ордени на Съветския съюз, свързани с Втората световна война. Символът върху въпросното знаме е на звезда с човешко лице в профил, с още една звезда в горния край. Този символ, както и зелената линия пресечена от оранжева, показват, че става въпрос за военния орден "Суворов“, който е учреден през 1942 година и се връчва за изключителни успехи по време на военни действия. 

Останалите три знамена, които могат да бъдат видени на сградата, също представляват ленти към военни ордени на Съветския съюз. А именно – орденът "Слава“, орденът "Червена звезда“ и орденът "Александър Невски“.

Проверено:

Българският флаг не е сред знамената на тазгодишния парад на Червения площад в Москва по случай Деня на победата. На снимките се виждат знамена, които представят ленти към военни ордени на Съветския съюз. Това, което е припознато в българския флаг с цветовете бяло, зелено и червено, е лентата към ордена "Суворов“.

Виж коментарите (0)

Още по темата (4445):
06.05.2024 На фронта загина Александър Пелешенко, двукратен европейски шампион по вдигане на тежести
04.05.2024 Русия обяви за издирване украинския президент
29.04.2024 В Пловдив заработи център за бежанци и мигранти
29.04.2024 Нумеролог с интересна прогноза за изборите у нас и края на войната в
Украйна
20.03.2024 Папа Франциск отново призова за преговори за Украйна и Близкия Изток
16.03.2024 Лавров: Въпросът чии са Крим и Севастопол е затворен завинаги
Още новини от Национални новини:
Връхлитат ни бури и гръмотевици: Код за опасно време в цялата стр...
Тук е отсядал Васил Левски, а манастирът е най-големият сред 14-т...
Тежки сцени в циганска махала на 35 км от Пловдив, има ранени пол...
Росен Желязков води листата на ГЕРБ-СДС за Европейските избори
Ужасът в Пловдивско: Едната ученичка е попаднала под автомобила и...
Божков отново в съда


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).