Най-големият производител на биоябълки на Балканите: За 3 години не сме вдигнали цените, а имаме до 80% повече разходи

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:24 / 02.02.2024
11056
В рамките на три години производителите на плодове и зеленчуци не са повишавали цените си, а в същото време разходите им са се увеличили с около 70-80%. Това каза пред Bulgaria ON AIR Цветан Цеков от Национална браншова камара "Плодове и зеленчуци“ Цветан Цеков.  

"Ако няма решения, ще се протестира, докато се намерят решения“, каза той.

Българските земеделци са в готовност за национален протест на 6 февруари, ако при разговорите си с премиера Николай Денков и представители на земеделското и финансовото министерство не постигнат споразумение за подпомагане на сектора.  

"От Украйна в Европа влиза продукция, която е на много ниска себестойност. Това нарушава целия пазарен механизъм. Търпим индиректни и директни вреди. Вече не може да изнасяме нашата продукция, тъй като не можем да продаваме. В рамките на три години загубихме средно над 20% производствен потенциал за българските плодове и зеленчуци. Най-лошото е, че българските политици не могат да приемат сериозно тези цифри, не виждат какво се случва по пазарите", добави Цеков.

Цветан Цеков е биопроизводител от над 20 години. Смята се, че е най-големият производител на биоябълки на Балканите. Стопанството му е в Ботевградско. Отглежда около 2000 дка с ябълки, круши и вишни. Той е сред създателите на Националната браншова камара "Плодове и зеленчуци".

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
На тази дата през 2024 година местим стрелките с един час назад
Почернена майка и автоинструктор: 500 лева кеш и взимаш шофьорска...
НИМХ сложи край на жегите с прогнозата си за близките дни
Митрополит Николай: Аз няма да съм следващият български патриарх
Два пъти за ден: Градушка удари Родопите, унищожи реколти
Ускоряват изграждането на Националната детска болница


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).