ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Надя Танева: За година в приемни семейства са настанени само 9 деца
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:30 / 02.02.2011Коментари (0)2752
© Plovdiv24.bg
Репортер на Plovdiv24.bg срещна с директорката на "Социално подпомагане" Надя Танева, за да научи повече за проблемите, с които се сблъсква дирекцията и за начините за тяхното решаване.

Г-жо Танева, като каква определяте 2010 година за Дирекция"Социално подпомагане", на която вие сте шеф?

Годината беше изключително динамична. Случиха се някои много хубави неща и някои не чак дотам толкова хубави, като естествено имам предвид в професионален план. Разбира се, винаги има граждани, които са недоволни от едно или друго: имаме жалби относно отоплителния сезон и винетките. Ще си призная обаче, че хубавите неща са повече, колкото и да звучи нескромно.

Разкажете ни на кратко за това?

Много са хубавите инициативи и постижения на дирекцията за 2010 г., но най-важните, по които работим са: реализирането на няколко проекта, съвместно с сдружение "Различни, но равни". Те вече работят по проекта за "Деца с увреждания", чиято цел е мобилни групи да обслужват тези семейства по домовете им. 

Вторият важен съвместен проект вече се разглежда в комисията на Министерството на труда и социалната политика. Изпратихме писмо, в което искаме да се даде възможността на родителите, които отглеждат деца с увреждания в домовете си времето, през което те са с децата си да им се зачита за трудов стаж.

Още един съвместен проект имаме във връзка с винетните стикери. Новото беше,че безплатни винетки се получават не само от хора са увреждания, но и за деца с увреждания, когато те са вписани в талона на колата. Съвместно с родителите от "Различни, но равни" изпратихме писмо, в което искаме тези винетки да се получават и без децата да са вписани в документите на колата. Това предложение се разглежда в Комисията по транспорт.

Освен това правим ежедневни срещи на организации на хора с увреждания, работим по съвместни проекти, имахме "Ден на отворените врати"и т.н. Стъпка по стъпка се приближаваме все повече до гражданите, защото най-лесно се работи, когато институцията е близо до гражданите: те предлагат нещо и ние им помагаме то да бъде реализирано.

В чисто административен план съвсем скоро се очаква да се открие в район "Западен" ремонтирана и абсолютно обновена сграда на дирекция "Социално подпомагане". По принцип нашата дирекция ползва сгради под наем в определени райони и плащаме 67 000 лв. годишен наем. С тази цел ние помолихме Областна управа да ни подсигурят помещение и то вече е факт. От тук нататък се очаква да се подсигурят средства от Министерството на труда и социалната политика за ремонт, за да се съберем цялата Дирекция в едно помещение и да не плащаме тези разходи за наем. По наши изчисления ще бъдат необходими около 100 000 лв., което е приблизително един годишен наем на обектите на "Социално подпомагане" със сумите за отопление, осветление и транспорта който ни е необходим. За успокоение на гражданите, по секторите ще се запазят приемните. Всеки един район ще си продължава приемът на документи, както е било досега. Просто по-голяма част от администрацията ще бъде на едно място, за да може по-лесно и бързо да се обработват документите.

Колко граждани, отговарящи на нужните условия са одобрени за помощи през този отоплителен сезон?

9056 са молбите, които са подадени за отопление за този сезон. Тези граждани, които са одобрени, са предимно от район "Източен". Тяхното желание като цяло е за твърдо гориво (въглища).

На колко граждани е отказано правото на помощи за отопление?

1918 са ни заповедите, в които отказваме горивото. Най-често срещаните откази са за надвишаване на определения доход. За неприлагане на всички документи, което ще рече, че може би имат продажби на земеделски земи или на имоти също имаме откази. Отрицателен е и отговорът на молбите на лица, които имат прехвърлен имот или имат ЕТ-фирма, която реално не действа.

Имаме санкционирани лица, 19 на брой, които не са получили твърдото си гориво, а са си продали ваучерите за това. Наказани са и лица, които вече са получили първият транш от сумата, а се оказва, че имат някаква продажба извън територията на Пловдив и тъй като при нас информацията от Агенцията по вписване за земи извън Пловдив закъснява, ние сме им изплатили първата част от парите.

Как санкционирате тези лица?

Санкцията е неполучаване на вторият транш от парите, а когато става въпрос за ваучери имаме правомощия следващия отоплителен сезон 2011-2012г. Тези лица да нямат право да получават помощи, както и за другите подпомагания.

Кажете няколко думи за т.н. "далавери " с помощите за отопление?

Не съм сигурна, че е така, но мисля, че сме първата дирекция, която сигнализира за тези "далавери". Получихме анонимен сигнал по телефона от граждани, забелязали, че хора от ромски произход в квартал "Столипиново" са забелязани да продават ваучерите си. Според гражданите, които ни сигнализираха, ваучерите се продават срещу 200 лв.

Естествено, няма как да сме сигурни, че това е така. Но ако приемем това за факт, трябва да се отбележи, че помощта, която се отпуска е в размер на 284 лв. Разликата от 84 лв. остава за джоба на фирмата посредник, както и това, че фирмата няма да се ангажира да търси хора и превозно средство, което да достави нужното гориво на семейството. Фирмите съответно прилагат този ваучер към фактурата, която представят пред дирекция "Социално подпомагане". На основание на фактурата и на ваучера, ние правим проверка. Предвид сигнала, който получихме, проверката ни показа, че действително на 6 от семействата( говорим за "Соколите") не им е доставено нужното гориво. Беше пусната заповед за наказание като вече обясних по какъв начин можем да накажем тези лица и сезирахме Икономическа полиция, която работи по случая.

Благодарение на тази наша реакция, предотвратихме други редица нарушения. Имахме сигнали от фирма от Ягодово, че горивото, което доставя съответната фирма на лицата, дали ваучерите си, е недостатъчно като количество. Ние обяснихме, че ако фирмата не достави до определен период от време липсващото количество, ще сигнализираме икономическа полиция, както и ще уведомим медиите. Трябва да се знае, че когато има такива нарушения, ние можем да се намесим адекватно и да бъдем в полза на хората. Така че ако гражданите имат такива съмнения за злоупотреби, нека се обръщат към нас, дирекция "Социално подпомагане" и съответно ние да предприемем действия по компетентност.

Г-жо Танева, колко инвалиди се очаква да получат безплатни винетки и колко от тях до момента са получили тези безплатни стикери?

6285 на брой са до момента инвалидите, одобрени да получат безплатна винетка. Тази година винетните стикери се получаваха в дирекция "Социално подпомагане", което създаде доста напрежение в гражданите. Никога не съм се притеснявала да си призная грешките и тук е мястото да кажа, че допуснахме такава. Ние не преценихме, че ще бъде трудно гражданите от един район да си получат винетките в един ден. Трябваше и така ще бъде и в бъдеще, да оставим 2 или 3 дни време за един район, за да може хората спокойно да си получат винетните стикери.

Това, което бяхме направили тази година обаче бе с цел сигурността, както на винетките, така и на нашите колеги, защото тогава все още нямахме служебен автомобил и служителите пренасяха стикерите с градския транспорт. При нас работеха 5 гишета за винетните стикери, всичко ставаше много бързо, от 9 до 11 часа минаваха средно по 1000 души на ден, в 11 часа опашка вече почти нямаше и хората бяха все пак на закрито, докато в секторите нямаме тази възможност и всички чакат отвън.

Какъв брой лични асистенти за инвалиди са одобрени предвид това, че срокът за подаване на документи изтече на 24.01 2011 г.?

Това е програмата, по която работим съвместно с Община Пловдив. Първата фаза по набиране на документи вече мина през месец януари. Това е втората фаза на програмата, в която за съжаление ще бъдат приети само 69 човека. Само за сравнение в първата бяха приети 140 души. 315 са подадените за втория етап молби и в момента се разглеждат. Освен това от първият етап от 280-те молби, които се подадоха, тези които останаха също ще бъдат разглеждани на този втори етап. По груби сметки това прави около 450 човека за 69 места. Извинявам се на всички, които няма да бъдат обхванати от програмата, но нека да са наясно, че програмата е насочена към най-уязвимите групи, към хората, които имат най-голяма нужда от това, към възрастните и децата, които са на легло и няма как да се самообслужват. Насочена е също така и към родителите на деца с увреждания, които имат сили освен да се грижат за децата си , да ходят и на работа т.е. по 4 часа да бъдат на работа и 4 часа да се грижат за своето дете.
За самите лични асистенти приоритетно се набират хора в пенсионна възраст, но нямащи осигурителен стаж. Това се прави с цел да се подпомогне тяхното пенсиониране. Така че тази програма се опитва да обхване доста целеви групи.

Същата програма ли е това предвид "Националната програма за хора с увреждания, свързана с приоритетно включване на лица, отглеждащи лица с увреждания"?

Това е една програма, по която изцяло работи Дирекция "Социално подпомагане" и тя е изцяло финансирана от държавният бюджет, а програмата по която говорехме преди това е европейска.  "Националната програма за хора с увреждания, свързана с приоритетно включване на лица, отглеждащи лица с увреждания" преди две години беше променена. Право да се възползват от нея имаха само лица, които са лежащо болни. Поради този факт отпаднаха много семейства и имаше много протести. 

Съответно аз, встъпвайки в длъжност директор преди една година реших, че това ще е едно от първите неща, за които ще се обърна към Министерството на социалната политика, за да се преразгледа точно този момент от програмата. Не знам дари да вярвам, че ние имаме пръст в промяната, но от 01.01 тази година промяната е факт т.е. могат да се възползват и лица, които не са лежащо болни. Това е изключително важен факт и приканвам всички тези, които преди две години отпаднаха от програмата за това, че техните деца или близки не са лежащо болни, да си подадат отново документи.

Другият положителен факт в програмата е промяната в родствената линия. Досега личен асистент беше само родител на дете и съответно дете на родител. Във момента включваме и втора степен родствена линия, най-образно казано баба и внуче. И пак призовавам тези хора, отпаднали за това, че не са в първа родствена линия с лицето, което отглеждат, да заповядат да си подадат документи отново. Бройката по програмата за цяла България е 3000 човека, а в момента в Пловдив има 55 молби, които вече са одобрени. Програмата е отворена и нека всеки, който може, се възползва по-бързо от тази програма.

Колко граждани са наказани до момента за това, че са измамили социалните служби като са се правили на бездомни и социално-слаби чрез фалшифициране на информация за собственост от тяхна страна?

Приблизителната бройка за миналата година е около 100 човека. Ще ми се да вярвам, че те не са го направили умишлено, защото има доста възрастни хора, които продават земеделски земи едва ли не на безценица. Новото изискване в закона е, че дори и да не е на територията, на която кандидатстваш за помощ, всяка продажба в рамките на 5 години назад трябва да се декларира и това доста стряска хората. Условните прехвърляния на имот срещу издръжка или гледане също е пречка за отпускане на някаква помощ. Така че повечето нарушения са от това естество.

Каква информация имате до момента за спиране на детските надбавки, заради допуснати 5 неизвинени отсъствия от страна на децата? 

За съжаление в Пловдив държим една тенденция за доста голям брой такива деца. За ноември месец 273 деца са допуснали 5 неизвинени отсъствия и съответно на 261 семейства са спрени детските надбавки. За декември цифрите са: 229 деца на 217 семейства. Това е една тенденция, която е по-скоро при родителите и децата, които живеят в район "Източен" и в частност квартал "Столипиново". Там повече от 80% от изброените от мен семейства са наказани, за разлика от другите райони, в които има много малко семейства със спрени детски надбавки. 

Има семейства, които се притесняват от този факт. Те идват при нас. Това са интелигентни хора, работещи, при които по един или друг начин децата им са допуснали тези отсъствия без тяхно знание, но това веднага си проличава в списъците от следващите месеци, а именно, че въпросното дете вече го няма там като име. 

В квартал "Столипиново" има една тенденция за едни и същи деца и едни и същи семейства да бъдат наказани. Лично според мен е недостатъчно да бъдат наказвани само за срок от 1 месец, може би това трябва да е един по-дълъг период. Смятам, че освен спирането на детските надбавки, тези семейства трябва да бъдат лишавани и от другите социални помощи, които се предлагат, защото само така може би ще погледнат по-сериозно на отсъствията на децата си от училище. Образованието в "Столипиново" е проблем не само на Дирекцията, не само на Пловдив, но и на държавата.

Работи се и програми и проекти най-вече за превенцията от изоставане в училище, защото когато едно дете стане 7,8 клас е вече много късно да го научиш, че трябва да посещава училище задължително. Тенденцията в тази насока в ромските семейства вече спада и това е много хубаво, но все още има семейства, които считат, че не е необходимо тяхното дете, особено ако е момиче да посещава училище. Затова мисля, че работейки с родителите в ранната възраст на децата им нещата ще се променят, но за това трябват средства, време и много работа.

Остава ли същият срок от 25 до 30 число на месеца за изплащане на детските надбавки?

Да, остава.

Г-жо Танева, нека да поговорим малко за приемните семейства. Колко деца по информация от вашата дирекция са настанени в такива семейства в Пловдив?

За съжаление много малко. За една година в приемни семейства са настанени само 9 деца. Няма много семейства, желаещи да станат приемни родители. 

Приемният родител може да бъде професионален и доброволен. При професионалните приемни родители се настаняват деца с леки и тежки увреждания. Процедурата е следната: всички желаещи минават през обучение от колегите за това какво ще се случи и промени в техния живот като станат приемни родители. При нас професионални приемни родители са 5 семейства, а другите 4 са доброволни. 

След напускането си на домовете в определена възраст, децата без родители попадат на улицата и много от тях свършват с фатален край. Затова искам да приканя всички семейства, които имат възможност да се грижат за дете и все още се колебаят да заповядат в отдел "Закрила на детето" или в дирекция "Социално подпомагане", за да бъдат консултирани от нас и да им отговорим на абсолютно всички въпроси, защото има много деца, които имат нужда от любов и от семейно огнище.

Цялото интервю с Надя Танева може да видите в прикачения видео файл.


Само 9 деца са настанени в приемни семейства в Пловдив за 2010-а







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Нови данни за археологическите разкопки на "Източната порта"
Стрелба по Роберт Фицо
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: