Над 1600 ученици преминаха безплатно обучение по програмиране

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
10:12 / 18.07.2019
2399
Деца и младежи от 1-ви до 12-ти клас се подготвяха за дигиталното бъдеще с програми по алгоритмично програмиране, разработка на игри и дигитални науки чрез Училищна Телерик Академия - най-мащабната безплатна ИТ инициатива.

Оттам съобщиха, че през учебната 2018-2019 г. безплатно обучение по програмиране и дигитални технологии са преминали над 1600 деца и младежи в 67 школи в 15 града в България. Програмата е отворена за ученици от всички възрасти, а приемът за следващата учебна година ще стартира в началото на есента.

Броят на участниците в Училищна Телерик Академия през учебната 2018-2019 г. е с 15% ръст спрямо миналата и е рекорден за инициативата. Учениците преминаха общо над 5700 учебни часа модерно практическо обучение по дигитални науки и програмиране. Заедно с това към мрежата от градове, в които се провеждат програмите като София, Пловдив, Варна, Велико Търново, Габрово, Разград и Враца, се присъединиха Котел, Ловеч, Луковит и Ямбол.

"За да отговорим на високия интерес и да подготвяме все повече ученици в България за професиите на бъдещето, всяка година разширяваме обхвата на Училищна Телерик Академия с нови градове и школи. За реализацията на тази цел като фондация разчитаме на подкрепата на бизнеса, общините, неправителствените организации и родителите, които ни помагат да продължаваме да предоставяме модерно ИТ обучение, достъпно за всички“, коментира Петър Шарков, ръководител на Училищна Телерик Академия.

Цялостно обучение Голяма част от учениците в Училищна Телерик Академия стартират без или с малко познания в областта на програмирането и дигиталните технологии. В рамките на обучението те се научават да създават своите първи програми и компютърни игри, усвоят ключови дигитални умения и развиват логическото си мислене и креативност.

Според годишното проучване на Училищна Телерик Академия сред възпитаниците ѝ, над 65% се обучават за първи път в програмите, а останалите продължават подготовката си. Междувременно расте интересът на момичетата към технологиите - 26% от участниците през настоящата учебна година са девойки, в сравнение с 20% през изминалата. В 15% от школите момичетата са близо 1/2 от обучаващите се, като в една от тях достигат 80%.

Над 150 деца от 1-ви до 3-ти клас участваха в интерактивните работилници по програмиране и се научиха да създават интерактивни игри, уебсайтове и приложения под менторството на опитни доброволци.

Близо 1200 ученици в 4-7 клас преминаха през задълбочени обучения по алгоритмично програмиране, дигитални науки и разработка на игри в школите на Училищната Телерик Академия.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Как да се предпазим от ухапване на кърлежи?
Обичан морски курорт вече гъмжи от туристи
Лошо време на Разпети петък, удрят ни бури и градушки
Български фермер разкри огромна далавера с млякото у нас
Отложиха пускането на газовия терминал край Александруполис
Кампания 2024: Какви промени се готвят в обвързаното подпомагане ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).