НАП вдигна оборота на кръчмите с милиард

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
09:43 / 22.09.2010
1502
Оборът на кръчмите у нас за един месец се е вдигнал с над 1млрд. лева след продължилите близо месец проверки на НАП по родното Черноморие. Това съобщи изпълнителния директор на приходната агенция Красимир Стефанов. Той уточни, че това показват данните от справките-декларации на регистрираните по ДДС фирми за август 2010 г., които те трябваше да подадат в НАП до 14 септември 2010 г. "С над 1 млрд. лв. са се увеличили оборотите в страната през август 2010 г. в сравнение със същия месец на миналата година. Според данните данъчната основа на облагаемите с ДДС доставки през август 2010 г. е в размер на 14,4 млрд. лв., докато по същото време миналата година е била 13,3 млрд. лв.

Тази тенденция се допълва и от факта, че август е единственият месец от тази година с по-висока облагаема основа по ДДС спрямо миналата година", обясни Стефанов. Данъчен номер едно смята, че резултатите се дължат основно на летните акции на агенцията по морето и дисциплиниращия ефект от тях върху бизнеса. "Тенденцията през последните две години - 2008 г. и 2009 г., е била на спад на месечната основа за август спрямо юли. През тази година за първи път няма спад на оборота през месец август спрямо юли", допълни шефът на НАП. Грубите сметки на данъчните показват, че след осветяването на този солиден оборот в хазната ще влязат близо 200 млн. лв. налози.

През август инспектори от цялата страна извършиха масови проверки на заведения, дискотеки и магазини по курортите по Черноморието. Под постоянно наблюдения бяха поставени 36 обекта, стотици други бяха проверени за това дали отчитат коректно оборота си. "Като пряк фискален ефект от акцията по морето на светло излязоха над 4 млн. лв., а проверките имаха дисциплиниращ ефект и предизвикаха верижна реакция по отношение регистрирането на реалния търговски оборот", обясни Стефанов пред "Монитор". Проверките на НАП повишиха оборотите не само на заведенията, подложени на пряк контрол, но и на техните доставчици. Така например складовете за алкохол и безалкохолни напитки по морето започнаха да издават фактури за стоката, която продават по настояване на собствениците на дискотеки. От НАП предупреждават, че подобни проверки предстоят в зимните курорти и в софийските заведения. Данъчен №1 обясни, че служителите на НАП са избрали да се проверят първо най-посещаваните заведения, в които се върти и най-голям оборот. Инспекции на бирниците обаче са извършвани и по магазини и други търговски обекти, където също са се натъквали на сериозни нарушения. Стефанов обясни, че заведенията основно не отчитат реални обороти и не издават касови бонове. В много от случаите служителите са осигурени или на много ниски заплати, или изобщо не са.


Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Избират Царица Роза
Затварят част от магистрала "Тракия" за 2 седмици
Meteo Bulgaria: Слагайте мрежите и покривайте зеленчуците!
Светослав Бенчев: От 1 март 2025 г. няма да има бензин на територ...
Росица Матева: Две партии са се отказали от участие в изборите
Освободиха Божков под гаранция от 130 000 лева


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).