Мярка 12: Вижте преизчислените компенсаторни плащания по защитени зони

Автор: Екип на Plovdiv24.bg
Коментари (0)
14:36 / 20.01.2021
364
Прилагането на мярка 12 „Плащания по Натура 2000 и Рамковата директива за водите“ от ПРСР ще следва по-различни правила в периода на преход. Това става ясно от публикуваната проектонаредба за изменение и допълнение на Наредба 5 за нейното прилагане. Становища се приемат до 18 февруари.

По-кратки ангажименти и нови правила по мярка 10

Промените се налагат заради нуждата от синхронизация на национално ниво, разширяване на обхвата на защитените зони и предложеното десето изменение на ПРСР, което е одобрено от Комитета по наблюдение, но все още се чака мнението на ЕК.

Нови забранени дейности

През 2020 г. са публикувани една заповед за обявяване на защитени зони по Директива 2009/147/ЕО и 36 заповеди за обявяване на защитени зони по Директива 92/43/ЕИО. С тях се въвеждат нови забрани при извършването на селскостопанска дейност, като:

Общо забраните, за спазването на които се предвижда подпомагане, се увеличават на десет.

Преизчисляване на компенсаторните плащания

По правило нивата на компенсаторните плащания по всички забрани се диференцират според територията, която обхваща конкретната зона, групирани за съответния район. Заради предефинирането на районите с природни ограничения, различни от планинските, и определения обхват на райони с други специфични ограничения обаче, са преизчислени нивата на подпомагане за 119 зони за птиците и е определено компенсаторно плащане за новообявената зона.

Предвижда се нов размер на компенсаторните плащания, които ще се предоставят по заявления за подпомагане, подадени след 2020 г. Двете таблици може да видите ТУК (чл. 7, ал. 4).

Промяната в размера на компенсаторните плащания е представена и одобрена от Комитета по наблюдение на ПРСР.

Без двойно финансиране

Предвижда се земеделските стопани да не могат да заявяват едновременно за подпомагане една и съща площ по мярка 11 „Биологично земеделие“ и мярка 12 „Плащания по Натура 2000 и Рамковата директива за водите“, която попада в обхвата на защитени зони.

Освен това фермери, които заявяват площи, попадащи едновременно в обхвата на защитени зони по Директивата за птиците и Директивата за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, спазват всички забрани, но могат да получат компенсаторно плащане само за една зона.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg



 


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета
Кредитен консултант: Хората, които се замогват, търсят по-големи ...
Експерт: Ето кога коклюшът може да бъде коварен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).