Може ли да смесваме различни цветове течности за чистачки?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
14:59 / 04.11.2022
966
Днес, по рафтовете на бензиностанции, супермаркети и специализирани магазини ни се предлагат всевъзможни течности за чистачки. Но възможно ли е да се смесват различни по цвят субстанции помежду си или е по-добре първо напълно да се изпразни резервоарът? Сега ще ви помогнем с отговор  на този въпрос. Доста често, особено при лошо време индикаторът "течност за чистачки“ светва на таблото. Какво правим? Взимаме и добавяме нова течност, без изобщо да се замисляме дали се различава от предишната и дали е възможно да го направим.

Като начало припомняме, че течността за измиване бива лятна и зимна. Първата, създадена на базата на дестилирана вода, съчетана с химия на перилни препарат, няма свойства против замръзване, уточнява automedia.bg. С други думи, такава течност може да се използва само през топлия сезон. Предлага се в различни цветове и аромати, като е напълно неутрална към всякакъв вид алкохол. 

Просто казано, може лесно да се смесва с всички зимни разтвори против замръзване. Само че, в този случай е необходимо да се вземе предвид, че алкохолът трябва да е 50% от сместа. В противен случай такава смес ще замръзне в резервоара на колата ви толкова бързо, колкото летния ѝ аналог.

По правило зимната течност за чистачки е на базата на етилов и изопропилов алкохол, който се счита за безопасен за разлика от някои продукти с метанол, който е отровен за човека. Най-често тази течност е разредена с вода "петдесет на петдесет“ още при производството ѝ и е готова за употреба. И ако добавите повече вода, за да спестите пари, рискувате значително да влошите свойствата на течността за измиване. Има зимни течности за чистачки с различна концентрация на незамръзващ субстант, като трябва стриктно да спазвате указанията на етикета по отношение на разреждането.

Често производителите на течностите за чистачки класифицират продуктите по цвят. Например червено - за "по-нежна" температура, зелено - за степен на "умерен студ" и синьо - за силна студ. Трябва обаче да знаете, че няма технически разпоредби и стандарти за такова етикетиране - производителите оцветяват течностите си по свое усмотрение, както искат.

Основното е, че съставите се различават по съдържанието и пропорционалното съотношение на повърхностноактивните вещества (ПАВ). При смяната им се получават различни разновидности, а при добавяне на багрила и аромат се получават всякакви цветове. Основата - изопропилов алкохол - винаги е една и съща . Ето защо е важно да се обръща внимание не на цвета на течността, а на нейните температурни индикатори. Смесването на вещество с различни цветове в резервоар не е противопоказано.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Предлагат по-тежки закони за пияни и дрогирани шофьори
Ще има ли поскъпване на шезлонгите и чадърите, говори министърът
Баташката "Св. Неделя" - църквата, в която влизаш с наведена глав...
Според Атанас Пеканов следващото плащане по ПВУ, ще е наполовина
Надути цени "дерат кожите" на клиенти по Южното Черноморие
Василев за Борисов: Нека да видим програмата му и ще говорим, до ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).