Москов: Рискът спешните отделения на "Пирогов" и "Света Анна" да се превърнат като това във Враца е реален

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:06 / 08.02.2022
1490
МБАЛ "Христо Ботев“ във Враца е унищожена болница от много години, защото в двора ѝ беше допуснато да има частна болница и това е основната причина да се случва това. Години наред, благодарение на политика на НЗОК и на държава, там е допускано всичката високооборотна, висококомпетентна, скъпоплатена дейност да излезе в частната болница, а тя да остане само на Спешното отделение и на слабоплатени неща.

Това заяви в студиото на "Тази сутрин“ бившият здравен министър д-р Петър Москов.

В момента политиката на НЗОК е същата към големите държавни болница, като към това, което се случваше години наред във Враца. И рискът Спешните отделения на УМБАЛСМ "Пирогов“ и УМБАЛ "Света Анна“ да се превърнат като тази във Враца е реален в средносрочен аспект, добави той.

По думите му една система, за да е работеща и ефективна, тя се управлява не на базата на добри пожелания, а на базата на протоколи, организация и контрол за спазването на тези протоколи и организация.

В медицинския стандарт "Спешна медицина“ пише, че всички пациенти, попаднали на територията на Спешно отделение, подлежат на медицински триаж. Медицински триаж се извършва в помещението или в зоната за медицински триаж, такова помещение във Врачанската болница не видяхме.

Пациенти попадат в триажната зона, като самонасочили се през входа амбулаторни пациенти или със съдействието на Спешна помощ. Т.е. разказът, че ако някой е дошъл с линейка, той е спешен, а друг не е, противоречи на стандарта. След извършването на медицински триаж се пристъпва към снемане на пациентските данни за регистрация. Това е точно обратното на това, което е направено там б.р. в МБАЛ "Христо Ботев“ във Враца, обясни Москов.

Той добави, че в Спешното отделение във Враца нито има зона за медицински триаж, нито той е извършен.

Спрямо нормативната уредба дейността на Спешното отделение е незаконосъобразно. Отговорността за това носи директорът и ръководството на болницата, защото в тяхната длъжностна характеристика пише, че те носят отговорността за организацията на дейността и за спазването на нормативните документи – не е момичето на гишето, не е спешния екип, който е дежурил там, заяви Москов.

Виж коментарите (0)

Още по темата (27):
11.03.2022 Проверката след трагедията в спешното на Враца: Пациентката не е оценена правилно 
11.03.2022 Обявиха резултатите от проверките по случая с починалата във Враца жена
24.02.2022 Съобщиха резултатите от аутопсията на жената, която почина пред спешното отделение във Враца
08.02.2022 След скандалния случай във Враца: Нов сигнал за същото лечебно
заведение
07.02.2022 Бивш здравен министър: Случаят от Враца, при който загина жена, показа цялата неадекватност на здравната ни система
05.02.2022 Говори мъжът, заснел клипа в болницата във Враца
Още новини от Национални новини:
Обявиха прогнозата за времето за следващите дни, по-добре не приб...
Рибари хванаха шаран шампион за Гинес
Тапата на АМ "Тракия" продължава, колите изчакват на място
Почина Петя Ставрева
Кошмарен трафик на някои от граничните пунктове
Специалисти от "Мама и аз": Президентът Радев е в дълбоко вътрешн...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).