Много важно за шофьорите: Ето какво не трябва да правите с колата си през есента

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
09:55 / 18.10.2022
7459
Есента е леко скучен сезон – както за автомобила, така и за неговия собственик. За да избегнете бъдещи неприятности, трябва да помислите предварително за подготовката на колата ви за предстоящото застудяване. Основното, което трябва да запомните е, че някои процедури са противопоказни. 

Забравете за миенето на двигателното отделение

Обикновено тази процедура се извършва през топлия сезон, тъй като през есента има шанс двигателното отделение да не изсъхне. Влагата може да причини сериозни щети на двигателя, окабеляването и електрониката, а отстраняването им ще ви струва много пари.

Не пренебрегвайте загряването на двигателя

Ако през лятото е достатъчно да стартирате двигателя и да потеглите, след като изчакате оборотите да паднат, през есента е нужно повече търпение. Моторното масло обича топлината, така че е добре моторът да загрее преди потегляне. И това трябва да става без да се подава непрекъснато газ – нещо, което много шофьори правят, за да спестят време. 

По-рядко миене на каросерията

Що се отнася до каросерията, не се препоръчва тя да се мие, когато температурата навън започне да пада, пише expert.bg. В този случай има риск уплътненията да замръзнат, като от това са заплашени дори вратите, багажника и люка на резервоара за гориво. Да, и боята страда още повече. Това не се отнася за собствениците на автомобили, които съхраняват колите си в отопляем гараж или подземен паркинг.

Избягвайте полирането

Експертите също съветват да не се полира каросерията в очакване на студено време. Не всяка паста е в състояние да издържи на резки температурни промени и често просто лежи неравномерно върху покритието и бързо губи защитните си свойства. Технологиите напредват и автомобилната химия също се е развила, но преди да купите лак или да поръчате процедура в център за детайли, най-добре прочетете инструкциите за употребата му.

Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
Агнешкото до 28 лева за килограм, но засега!
Теглят номерата на машините за съответствие за предстоящия вот "2...
Борисов: Преговори с ПП-ДБ може да има, но без Петков, Денков и В...
Какво ще се случи с цените на горивата в следващите дни?
Дезинформацията е най-вече за ваксините срещу коклюш
Банкери: Има банки, които дават


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).