Млекар: Може да стигнем до период, в който потребителят няма да има какво да консумира

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
09:09 / 28.02.2023
1103
"Колко консумира една крава? Между 25 и 28 лева на ден. За 365 дни това прави 8500-8600 лева. С другите разходи – 10 хиляди лева.“ Това каза в студиото на Euronews Bulgaria

Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите у нас. Поводът е покачването на цените на млечните продукти.

"Пет тона да дава, шест тона – такива почти нямаме, по един лев литъра прави шест хиляди лева. А другите четири хиляди – кой ще ги компенсира? И тук няма амортизация, кредити, инвестиции и т.н. Ние говорим за преки чисти разходи – храна, човешки труд и ток“, допълни той.

Ще стигнем до период, в който потребителят няма да има какво да консумира. И това не са приказки на селския мегдан. Всеки иска да работи в офис, на чистичко – никой няма да иска да работи сред, ще извинявате за израза, сред ла*ната и да взема по-малко от една чистачка.

При тези разходи, за които говорим, вътре са калкулирани между 800 и 900 лева заплата, уточни Зоров.

"И като говорят да се вдигат заплатите, и да стават конкурентни, и да не ходят хората в чужбина, потребителят трябва да разбере, че това е свързано. Ако сега кашкавалът струва 25 лева, трябва да стане 30 лева“, каза още председателят на Асоциацията на млекопроизводителите.

Внушение е, че цената на газа пада, а на продуктите – не. Защото на газа ще му хванете цената, колкото е била в края на 2021 година – 30 лева. Сега е 120 лева. Не трябва да хващаме пиковата цена, когато е била 400 лева и да казваме, че пада, а да сравняваме сравними неща.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Агнешкото до 28 лева за килограм, но засега!
Теглят номерата на машините за съответствие за предстоящия вот "2...
Борисов: Преговори с ПП-ДБ може да има, но без Петков, Денков и В...
Какво ще се случи с цените на горивата в следващите дни?
Дезинформацията е най-вече за ваксините срещу коклюш
Банкери: Има банки, които дават


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).