Мисията възможна: Спасителният отряд от Девинска река отново в акция

Автор: Петя Кузева
Коментари (0)
12:43 / 13.08.2023
1282
Спасителният отряд от Девинска река продължава с мисията си. А тя, мисията по възстановяване на екосистемата след екокатастрофата в градската част на реката, е възможна най-вече заради уникалния хъс и воля на тези деца за пример.

За втори път момчета, които "Фокус" показа и вече имат своеобразен фенклуб от наши читатели в цялата страна, отидоха на реката, за да пуснат риба. На снимките е и Валери Мишев – ученик в девети клас на гимназия "Христо Ботев" в Девин. Същото момче, което беше заснето на един от кадрите вечерта след отравянето на всичката жива риба от "Девин" ЕАД и в продължение на часове събираше умряла пъстърва. Валери състезава се с мъжете в националния шампионат по спинингов риболов на пъстърва. На 4-и август вечерта той и останалите от "дрийм тима", отговорно прибраха от реката десетки килограми мъртва риба.

Всички момчета са ученици в едно и също училище и през ваканцията всеки ден са на реката в обособената зона за спортен риболов в режим "Хвани и пусни". Участват и в републиканските състезания за улов на пъстърва с изкуствени примамки за мъже, като въпреки възрастта си, се представят завидно добре.  

Второто зарибяване бе финансирано от НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България", а пъстървата донесоха от рибарника на язовир Тошков чарк, който се стопанисва от НЛРС. На него присъстваха главният инспектор в отдел "Рибарство и контрол"– Смолян Петко Джуков и Найден Байрактаров – главен специалист към ИАРА  – Смолян.

Кадрите са ни предоставени с любезното съдействие на председателя на местния клуб по спортен риболов Христо Пейков, който анонсира и предстоящо състезание. То ще е по спинигов риболов на пъстърва с изкуствени примамки за деца и юноши. Планирано е да се проведе в два дни в началото на септември, като следващата седмица започва и записването.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)

Още по темата (15):
21.08.2023 Извадиха 150 кг мъртва риба от река в Родопите
15.08.2023 Поредна проба от река Девинска доказва, че водата отговаря на всички
показатели
10.08.2023 Директорът на РИОСВ Смолян коментира екокатастрофата в Родопите
09.08.2023 Омбудсманът настоява за отговори заради замърсяването на Девинска река?
09.08.2023 Деца за пример: Ето го спасителния отряд от Девинска река
08.08.2023 Кметът на Девин: 100% рибата в градската част на реката беше
измряла
Още новини от Национални новини:
Дебора за скандалния си арест: Даже не мога да повярвам, че съм б...
Инвеститор към братя Пулеви, след като събориха част от спортния ...
Вътрешният министър говори от Приморско за купуването на гласове
Разследват убийство на пастир с боеприпас
Брокер: Човек винаги ще е на печалба, ако плаща 10 години един на...
Напълно възможно е след 9 юни да видим Слави Трифонов в парламент...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).