Минути преди инцидента с мигрантите патрулът е поискал подкрепление

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
14:02 / 06.04.2022
2099
Вече повече от 20 часа продължават следствените действия и огледите на мястото, където катастрофира военен камион със задържани мигранти край турската граница.Във вторник следобед около бургаското село Граматиково патрул залавя 35 мигранти, преминали нелегално от Турция в България. Качват групата от Афганистан в камион ЗИЛ на Гранична полиция, но по пътя камионът се обръща в местността Качул, известна с пресечения си терен и пада във водите на река Велека. Двама мигранти загиват, има и ранени. Пострадали са и двамата шофьори на камиона

От Военната прокуратура в Сливен разследват няколко версии. "Първо да констатираме дали има виновно поведение на водача, на второ място евентуална техническа неизправност на автомобила, която ще бъде установена след огледа на авариралия автомобил и третата евентуална версия, за която нямаме данни, е някакво агресивно неправомерно поведение от страна на задържаните мигранти", коментира пред bTV военно-окръжният прокурор от Военна прокуратура-Сливен полковник Христо Тинев.

Тежестта на последната версия идва от факта, че 35 нелегални са охранявани само от четирима души - двама гранични и двама военни. Минути преди инцидента патрулите са поискали подкрепление. Какво точно се е случило по пътя и защо камионът се е обърнал, ще покаже разследването.

"Да са направили опит да бягат, да удрят, да скачат от автомобила, да се отклони вниманието на водача, но това ще бъде тепърва установено", казва полковник Тинев. Тази сряда ще бъде назначена съдебно-медицинска експертиза, втори оглед на мястото на инцидента и оглед на автомобила. Започват и разпити на свидетели. Двама български военни - шофьорите на камиона, както и осем от пострадалите при инциденти мигранти от Афганистан са хоспитализирани в различни болници в Бургас. Един от мигрантите е в по-тежко състояние. Той е в реанимацията на болница "Бургас Мед" с гръбначномозъчна травма, но е без опасност за живота.

Най-голям брой от пострадалите са приети в УМБАЛ-Бургас. "От 15-те афганистанци един е с контузия на гръден кош, трима са хоспитализирани в неврохирургия, и двамата български граждани  - военните, са   хоспитализирани в неврохирургия с мозъчно сътресение. Двамата български военни са на 42 и 23-годишна възраст", съобщи зам.-директорът на УМБАЛ-Бургас Светослава Тодоров.

Пробите за алкохол и наркотици на двамата военни шофьори са отрицателни. Гранични полицаи охраняват болничните стаи, където са настанени мигрантите.


Виж коментарите (0)

Още по темата (6):
06.04.2022 Извадиха от дерето камиона, който катастрофира край Резово
06.04.2022 Проф. Тагарев: Следствието ще покаже дали автомобилът на катастрофиралите военни е бил технически изправен
06.04.2022 Ето какви са версиите за катастрофата с военни край Резово
06.04.2022 Шестима остават в болница след катастрофата край Резово
05.04.2022 Премиерът: Започна сериозна проверка заради катастрофата с военни
05.04.2022 Трагедия на границата: Двама загинали и 10 ранени при катастрофа с камион на
ВС
Още новини от Национални новини:
Агнешкото до 28 лева за килограм, но засега!
Теглят номерата на машините за съответствие за предстоящия вот "2...
Борисов: Преговори с ПП-ДБ може да има, но без Петков, Денков и В...
Какво ще се случи с цените на горивата в следващите дни?
Дезинформацията е най-вече за ваксините срещу коклюш
Банкери: Има банки, които дават


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).