Министърът обясни защо само горните класове минаха на онлайн обучение

Автор: Васил Динев
Коментари (3)
10:50 / 29.10.2020
14226
Днес от 10.00 ч. в Министерския съвет зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков, директорът на НЦЗПБ проф. д-р Тодор Кантарджиев, директорите на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов“ и УМБАЛ "Александровска“ проф. Асен Балтов и проф. Борис Богов, както и и. д. директорът на СРЗИ д-р Илонка Маева и министърът на образованието дават брифинг във връзка с разпространението на COVID-19 у нас.

"Училищата не трябва да се затварят първи, ще отстоявам това! Категорично занималните трябва да останат да функционират. Най-голямото смесване на ученици от различни паралелки е в гимназиалния етап. За последните 20 дни имаме четири смъртни случая на учители. 15 училища в страната поискаха да преминат на дистанционно обучение от 1 до 7 клас", обясни Красимир Вълчев.

Той държи на локалния подход за затваряне на училища и карантиниране на паралелки и отрече да е прехвърлял отговорността на училищните директори. В същото време Вълчев призна, че неговите аргументи олекват пред тези на здравния министър, тъй като става дума за човешки животи.

Той се аргументира, че в дългосрочен план това ще се отрази върху качеството на образованието и ще има проблеми със социализацията и качеството. Сегашното решение на гимназиите да бъдат затворени е разумно и балансирано, уточни той.

"При гимназиалния етап обучението в електронна среда е по-ефективно, при по-малките не е толкова ефективно. Особено в първоначален етап е с много ниска степен на ефективност. Учениците в гимназиалния етап не задължава родителите да са край тях", коментира той.

"Следим в 16 страни какво се случва – в Русия и в Израел, и в повечето европейски страни. В 5 от тези страни са взети централни решения, в другите са локални. Ние избрахме локалния, за да има максимално присъствено обучение. Когато децата с грипоподобни симптоми надскочи 15%, паралелката излиза в карантина, а по предложение на училищното ръководство може цялото училище да мине", посочи още той.

Виж коментарите (3)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Национални новини:
Увеличиха заплатите на полицаите
Проучване на "Екзакта Рисърч Груп": ГЕРБ-СДС с над 9% пред ПП-ДБ
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).