Министър Минеков: Спасихме училища, сценичните изкуства и музеите, но губим специалисти

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
16:21 / 31.01.2023
1277
Още с влизането успяхме да започнем разходване на средствата. Те бяха разпределени целесъобразно – спасихме училища, спасихме паметници, сценичните изкуства и музеите, но губим специалисти. Това стана ясно от думите на министъра на културата Велислав Минеков на пресконференцията по повод отчета на дейността на министерството, предаде репортер на Агенция "Фокус".

"Нормално е в края на този мандат да кажем какво се е случило, какво е извършено. Напрежението беше непрестанно, представляваше едно минно поле", каза министър Минеков.

33 млн. лв. са похарчени главно за спасяването на сценичните изкуства.

"По отношение на музеите и музейното дело, нещата бяха стигнали до трагедия. С допълнителни 5,5 млн. лв. успяхме да ги спасим", каза още той, като допълни, че че заплащането в сектора не е достойно и се губят специалисти. 

Министърът на културата подчерта, че над 1700 творци са получили творчески стипендии, като уточни, че такова нещо не е било правено преди.

През третия си мандат министър Минеков отчете като успех и обучението на специализиран полицейски състав по ЗКН.

"Надявам се те да бъдат ясна заплаха за нарушителите и да бъдат най-силни в превенцията и в разследванията", каза той.

Министър Минеков отбеляза, че не е доволен от работата на културните институти в чужбина. Той съобщи и че предстои да бъде посочено мястото на културния институт в Тирана, Албания.

"Имаме събития, които останаха незабелязани и това ме натъжава", каза Минеков, като посочи,  че има предвид представянето на Софийската филхармония в Берлин и Загреб. 

На въпроса дали ще бъде министър на културата и в следващото служебно правителство, Минеков отговори, че не е водил разговори, но е силно разколебан, защото напрежението е било голямо.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Кредитен консултант: Хората, които се замогват, търсят по-големи ...
Българинът с присадено сърце и бъбрек, покорил Килиманджаро, влиз...
Любо Ганев: Медиите и спортът ще са засегнатите от промените в ре...
Тагарев призна за SMS-и на Борисов
Порязаха някои пенсионери за Великден
Спешна помощ на плажа с джетове


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).