Министър Лазаров: Плащанията от бюджета и от ДОО няма да бъдат намалени

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:18 / 04.11.2022
774
"Намаляване на плащанията от държавния бюджет и от бюджета на Държавното обществено осигуряване през следващата година не се допускат.", заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров по време на днешния парламентарен блицконтрол, информира репортер на Агенция "Фокус".

Министър Лазаров отговори на въпрос на Искрен Арабаджиев, депутат от парламентарната група на "Продължаваме Промяната" по повод  внесения от служебното правителство т.нар. "удължителен закон" за продължаване действието на Закона за държавния бюджет, бюджета на ДОО и на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Ще бъдат гарантирани и изплащанията на пенсиите и през 2023 г. до приемането на бюджета за същата година, уточни Лазаров. 

Той допълни, че законът за държавния бюджет за съответната година представлява финансово изражение на политиките, които дадено правителство провежда през съответната година.

"В този контекст служебното правителство няма хоризонт от една година пред себе си, за да може да провежда политики", каза вицепремиерът. 

"Що се отнася до внесения законопроект за удължаване на разпоредби от Закона за държавния бюджет, Закона за бюджета на ДОО и Закона за бюджета на НЗОК, смея да отбележа, че онова, което се предлага с него, е запазване на достигнатите равнища на всички социални плащания в рамките на следващата година към края на 2022 година", допълни Лазаров.

Вицепремиерът коментира и Директивата за адекватните минимални работни заплати в Европейския съюз. Той каза, че няма императивно задължение МРЗ да бъде 50 на сто от средната работна заплата. Директивата призовава държавите членки да определят механизми, по които се определя МРЗ и начинът за нейното актуализиране.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Кредитен консултант: Хората, които се замогват, търсят по-големи ...
Българинът с присадено сърце и бъбрек, покорил Килиманджаро, влиз...
Любо Ганев: Медиите и спортът ще са засегнатите от промените в ре...
Тагарев призна за SMS-и на Борисов
Порязаха някои пенсионери за Великден
Спешна помощ на плажа с джетове


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).