Министър Христов: В момента няма нужда от две тарифи за тока

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:20 / 23.10.2022
983
Министърът на енергетиката Росен Христов прогнозира, че цената на газа през ноември може да падне и под 166 лв. като стойността ѝ може да се задържи и през декември. Той обясни пред медиите решението си да се откаже от предложението за въвеждане на две тарифи за тока за битовите потребители. По думите на Росен Христов предложението е целяло да играе ролата на консервативен буфер в случай на рязък скок на цените на енергоносителите. От министерството, обаче, не очаквали, че въпросът ще се политизира толкова много.

"В момента няма нужда от две тарифи. Ние стабилизирахме доставките на газ, мерките ни работят и заедно с европейските, имаме позитивно очакване. Ако ситуацията се задържи, парното също няма да поскъпва и няма смисъл. Предложението беше предвидено като буфер на цената на газа и тъй като няма спешен характер, решихме да не го внасяме. Забелязахме, че дилемата се политизира, а ние сме техническо правителство и не са ни популистки предложенията. И тъй като проблемът придоби рязко политически характер, решихме, вместо да внасяме предложението, да поддържаме парламента с техническа експертиза", каза Христов.

Той призова да не се политизира въпроса с диверсификацията на доставките на ядрено гориво и увери, че то ще бъде доставяно от нас след проверка на независими международни органи.

Припомняме, че рано тази сутрин Министерството на енергетиката обяви, че оттегля предложението за въвеждане на двойни тарифи на тока, защото това не се налага, предвид надеждната работа на електроенергийната ни система и поевтиняването на газа.

Служебното правителство категорично няма да извежда битовите потребители на свободния пазар на електрическа енергия, казват още от министерството.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Баташката "Св. Неделя" - църквата, в която влизаш с наведена глав...
Според Атанас Пеканов следващото плащане по ПВУ, ще е наполовина
Надути цени "дерат кожите" на клиенти по Южното Черноморие
Василев за Борисов: Нека да видим програмата му и ще говорим, до ...
Агнешкото до 28 лева за килограм, но засега!
Теглят номерата на машините за съответствие за предстоящия вот "2...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).