Министър Демерджиев: Служебното правителство доближи доста България до Шенген

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
19:50 / 24.01.2023
1920
Активната работа, която извършихме тези вече близо 6 месеца, доста ни приближи към тази цел, която беше всъщност неглижираме в предходните месеци. Някак си се приемаше, че от само себе си България ще стане член на Шенгенското пространство. Това каза пред bTV служебният вътрешен министър Иван Демерджиев.

"Министерство на вътрешните работи направи така, че България да издържи успешно две проверки, които Европейската комисията изпрати с международни експерти. Всъщност не сме покрили всички критерии, които бяха необходими, и сме минали по пътя, по който Комисията предначерта за успешен завършек на този процес", подчерта министърът.

По думите му Австрия няма претенции към България относно изпълнението на критериите и това как пазим външната граница на ЕС.

Препоръчва и да бъдем подкрепени в охраната на границата. Техните притеснения били за проблеми между страните в Шенген и те били против разширяването му, преди те да бъдат решени.

Относно позицията на Нидерландия той коментира, че там мотивите непрекъснато се променят и не са много ясни. Най-често посочвали, че неправилно е отпаднал механизмът за сътрудничество и контрол.

Демерджиев е разочарован, че депутатите от 48-ото Народно събрание не приеха законови промени, с които да подпомогнат процеса – промените в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, както и правилата за защита на хората, които подават сигнали.

Вътрешният министър коментира и проблемът с корупцията в България:

"Навсякъде има корупцията и докато не се освободим от нея, обществения ресурс няма да отива там, за където е предназначен, а ще отива за съвсем други цели – ще обогатява отделни хора, малко на брой, и това ще води до впечатлението, че няма наличен ресурс в държавата. Напротив, казвал съм го и пак ще го кажа – бюджетът на държавата позволява да се извършват всички основни дейности".

Виж коментарите (0)

Още по темата (379):
18.04.2024 Еврокомисар: Напълно готови сте за Шенген
11.04.2024 Заради Шенген: Христо Стоичков попиля австриеца Нехамер
03.04.2024 Адвокат Пламен Бекирски: Който е решил да отвлича детето си без съгласието на другия родител, има от какво да се безпокои
02.04.2024 Вътрешният министър на Австрия за влизането на Румъния и България в Шенген: Би било погрешно да се определи конкретна дата
02.04.2024 Два дни след присъединяването ни към Шенген, изведоха дете без съгласието на единия родител
01.04.2024 Вигенин убийствено ироничен, заговори за кораби и яхти
Още новини от Национални новини:
Нови изисквания за ресторантите
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Вижте кои пътища ще са отворени и кои затворени, преди да тръгнет...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).