Министър Богданов: Турция е водещ търговски партньор на България извън ЕС

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:39 / 10.06.2023
1264
Турция е сред водещите търговско-икономически партньори на България извън Европейския съюз, а турските компании са сред най-големите инвеститори в страната ни, съобщават от пресцентъра на Министерството на икономиката и индустрията. За 2022 г. стокообменът е рекорден и надхвърля 7.3 млрд. евро. Това е 40% ръст спрямо 2021 г. Това заяви министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов при откриването на Българо-турски бизнес форум, който се провежда в Банско, с участието на над 250 компании от двете страни. 

По време на официалното откриване посланикът на Турция у нас Н. Пр. Айлин Секизкьок изтъкна добрите отношения между двете държави особено в сферата на сигурността, енергетиката, търговията и инвестициите.

Министър Богданов подчерта, че турските компании в България вече са над 2200, като интересът им за инвестиции у нас нараства значително. По думите му това се потвърждава и от обявеното преди дни намерение на турска компания, да инвестира нови 50 млн. евро в модернизация и разширение на производството си в Шумен.

"Алкомет“ АД ще инвестира средствата в нови сгради, машини и съоръжения през тази година. Компанията се утвърди в производството на детайли за автомобилния сектор, като с тази инвестиция тя ще започне да произвежда и за авиационната индустрия.

"Гордеем се, че България расте във веригата на доставки, в това което произвеждаме. Компаниите внедряват все по-иновативни решения и повишават своята ефективност и така конкурентоспособността на българската икономика“, коментира икономическият министър.

Министър Богданов посочи, че в рамките на вчерашния ден е провел и телефонен разговор с министъра на търговията на Република Турция Юмер Болат. По думите му двамата са обсъдили активизиране на двустранните търговско-икономически отношения и какви мерки биха могли да се предприемат от правителството, за да се облекчи трафикът при преминаване през граничните контролно-пропускателни пунктове между двете страни.

Форумът се провежда за втори път и се организира от Българо-турската търговско-индустриална камара. Акцент на тазгодишния форум са автомобилна индустрия, производство, здравеопазване, строителство, енергетика мебели, IT и аутсорсинг, консултантски и туристически услуги. Целта на бизнес форума е активизиране на двустранните връзки между представителите на бизнеса, осигуряване на възможности за обмяна на Целта на бизнес форума е активизиране на двустранните връзки между представителите на бизнеса, осигуряване на възможности за обмяна на опит, идеи, експертиза, както и разкриване на нови възможности за партньорства и развитие в страната и региона.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Обявиха прогнозата за времето за следващите дни, по-добре не приб...
Рибари хванаха шаран шампион за Гинес
Тапата на АМ "Тракия" продължава, колите изчакват на място
Почина Петя Ставрева
Кошмарен трафик на някои от граничните пунктове
Специалисти от "Мама и аз": Президентът Радев е в дълбоко вътрешн...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).