Министерство ще плаща повече за трансплантации

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
15:46 / 16.01.2012
640
От тази година Министерството на образованието ще плаща повече за извършването на трансплантации. Целта е да се допринесе за нарастването на броя на тези операции у нас.

Най-голямо е увеличението на средствата за трансплантация на черен дроб - с 25 хил. лв., а с 20 хил. лв. се вдигат парите за трансплантация на сърце. С по 5 хил. се увеличават средствата за присаждане на бъбрек и тънко черво, значително е увеличението и на средствата за извършване на трансплантации на стволови клетки. Запазват се размерът на средствата за откриване на донор на 1500 лв., но за сметка на това се включват нови дейности за финансиране. 

Сред тях са подготовка на бъбрек за трансплантиране - до 5 хил. лв., вземане на бъбрек от жив донор - до 5 хил. лв., на черен дроб от жив донор - до 7 хил. лв., вземане на орган от трупен донор - 5 хил. лв., плазмафереза - 7 хил. лв. Увеличават се и средствата за актуализиране на имунологични изследвания преди операцията от 750 лв. на 1500 лв. 

Въвеждат се възможности за лечение при остро отхвърляне на присадения орган. За тези дейности при бъбрек МЗ ще дава до 10 хил. лв., при сърце - до 25 хил. лв., а при черен дроб - до 20 хил. лв.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Неделина Неделчева е Царица Роза 2024
Журналист: Путин готви военна офанзива през лятото
Експерт: Живеенето под наем е добра опция, ако човек не разполага...
България е на второ място в Европа по брой и дебит на минерални и...
Каква заплата получава един евродепутат?
Хампарцумян за влизането ни в еврозоната: Риск има, ако се появят...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).