Министерство на енергетиката бави методиката за директни компенсации на домакинствата

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:39 / 06.11.2022
1439
На последното открито заседание на кризисния щаб за ерегетиката, служебният министър на енергетиката Росен Христов пое ангажимент да бъде разработена методика за преразпределение на свръхприходите от производство на енергия. Оттогава минаха повече от две седмици без какъвто и да било напредък в тази посока. Институтът за развитие и управление на ресурсите (ИРУР) отново напомня, че от 1 декември 2022 г. влиза в сила Регламент 2022/1854 на Съвета на ЕС, осигуряващ на страните-членки всеобхватни и подробно разписани механизми за събиране на свръхприходите на частните и държавните енергопроизводители. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката.

Основните цели на Регламента са подпомагане на крайните потребители да се справят с негативните ефекти от енергийната криза, която предизвика рекордна за ЕС инфлация. ИРУР настоява за директно парично субсидиране на гражданите. Нещо, което вече се прилага в множество европейски държави като Германия, Италия, Гърция.

Въвеждането на методика за директни плащания към крайния потребител е прилагане на европейския механизъм на здравия разум за справяне с кризата. Инфлацията в България вече е близо 20%, което е два пъти повече от европейската. Действащите компенсации на бизнеса реално не стимулират никой да пести енергия, което е другата основна цел на Регламента. В същото време обаче парламентарната комисия по енергетика прие на първо чете вместо 250 лв. бизнесът вече да плаща 200 за /МВтч., а разликата до пазарната цена да продължи да се поема от държавата. До сега са изплатени над 10 млрд. лв., а за 2023 г. тази сума може да достигне 16 млрд. лв. Въпреки това цените на стоките и услугите не спират да растат. Сиренето например поскъпна с близо 55%.

Затова трябва да се разработят нови финансови критерии за получаване субсидии за промишления ток, тъй като действащите в момента засилват спекулативното поведение на бизнеса и не го подтикват да въвежда енергоспестяващи технологии.

ИРУР счита, че в най-кратки срокове служебното правителство трябва да разработи механизми, чрез които да се преразпределят средствата от свръхприходите и да достигнат до крайния потребител. Евтиният ток за бита не е достатъчна мярка за подпомагане на домакинствата, които и в момента, през държавния бюджет, изплащат компенсациите на бизнеса. Потребителската кошница поскъпна с 400 лв., а личната инфлация на всеки е различна. За някои граждани тя надхвърля 40%.

Виж коментарите (0)

Още по темата (494):
21.01.2024 АПИ с актуална информация за пътната обстановка
02.01.2024 Времето се разваля
13.12.2023 Почти пролетно време ни очаква в сряда
28.11.2023 Снежно семейство се настани в русенски квартал 
25.11.2023 Зимата скова страната: Червени кодове за опасно време, автомобили аварираха в снега и катастрофи на много места
22.11.2023 Къде зимуват змиите? 
Още новини от Национални новини:
Агнешкото до 28 лева за килограм, но засега!
Теглят номерата на машините за съответствие за предстоящия вот "2...
Борисов: Преговори с ПП-ДБ може да има, но без Петков, Денков и В...
Какво ще се случи с цените на горивата в следващите дни?
Дезинформацията е най-вече за ваксините срещу коклюш
Банкери: Има банки, които дават


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).