Месо с хормони променя пола

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (4)
09:12 / 03.08.2010
2190
Месо с хормони родно производство може да ни смени пола. За това алармираха от Българския ветеринарен съюз вчера. Мръвките, натъпкани с естрогени, правят мъжете жени, а тези, които съдържат андрогени, могат да преобразят дамите в мачовци. Причината е, че няма надежден контрол с какви хормони и лекарства фермерите тъпчат животните и дали се спазват сроковете при коленето, така че да не остават остатъчни вещества. Това обясни д-р Калоян Лучански, зам.-председател на съюза.

Във Франция жените на месари пропищели от естрогеново месо, разказа Вера Гришина, председател на Комисията по ветеринарна практика и професионална защита. Не се знае дали французойките вдигнали алармата, защото половинките им зациклят при изпълнение на съпружеските си задължения. Използването на хормони при животните е забранено в ЕС, но българските фермери намират обиколни пътища да се снабдят с непозволените стимуланти. Те имат и лесен достъп до антибиотици, които взимат без рецепта от ветеринарните аптеки. От съюза настояват силните лекарства за животни да се купуват само от ветеринарни доктори директно от производителите на едро и само при спешни случаи - от ветеринарните аптеки срещу рецепта. Според ветеринарите съдържанието на антибиотици в мръвките може да доведе до натрупвания при хората и да ги направи податливи на грип и бактериални инфекции.

Източник: в. "Стандарт"


Виж коментарите (4)
Още новини от Национални новини:
Брутално задръстване на Маказа
Изследват морската вода
Сиромахов за най-страшните женски реплики по време на мач
Предлагат военно обучение за всички мъже под 50 години
Проф. Христова: Това насекомо не е опасно, но пренася тропически ...
Райските кътчета в Родопите с водопадите


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).