Медицинска сестра е получавала над 10 000 лева заплата

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
10:37 / 09.05.2022
3749
В лечебни заведения за определен период от време, включително чрез допълнително материално стимулиране, със средства на болницата и такива, постъпили по клинични пътеки, са раздадени няколко десетки хиляди на конкретен човек. Това обяви здравният министър проф. Асена Сербезова в студиото на "На фокус с Лора Крумова".

"Някои са маркетинг мениджъри, други са конкретни изпълнители на медицинска помощ. В резултат на проверки и вътрешен одит ми беше докладвано, че медицинска сестра е получавала повече от 10 000 лв. в университетска болница", добави тя.

Министърът уточни още, че обвързването на бюджетите на болниците със заплатите на медицинските служители е възможно, ако няма финансови злоупотреби със средствата.

По думите на здравния министър заболеваемостта с коронавирус в страната е намаляла с десетки пъти, но COVID-19 все още не си е тръгнал. "Това, което и директорът на СЗО сподели през април е, че коронавирусът не си е отишъл. Трябва да бъдем бдителни", призова тя.

Проф. Сербезова посочи, че на местата, където се струпват хора, е препоръчително носенето на маски. "Как ще се развие COVID зависи от поведението на всеки един от нас. Не сме се отказали от математическия модел и всеки ден следим числата", обясни министърът.

Относно втората бустерна доза от ваксините срещу коронавирус тя заяви, че ще се изчакат данните от проучванията, от ефективността, както и препоръките на Европейската агенция по лекарствата.

Относно детската болница проф. Сербезова посочи, че екипът ѝ е направил смяна на инвестиционната компания. "Директор е професор по геодезия. Доста са напреднали в своята работа. Търсят се и други места, които са собственост на Здравното министерство. Можем да погледнем и към други държавни парцели, за да се намери най-правилното решение", подчерта тя.

По отношение на обществената поръчка за предпроектното предложение за болницата е ясно, че има нарушения и това казва АДФИ, а материалите са изпратени към прокуратурата, обясни още здравният министър.

Виж коментарите (1)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Национални новини:
Нови изисквания за ресторантите
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Вижте кои пътища ще са отворени и кои затворени, преди да тръгнет...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).