Масови проверки за торбички в магазини и аптеки

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
09:18 / 01.11.2012
3302
Масови проверки по магазините за платени екотакси на найлоновите торбички тръгват през първата десетдневка на месеца. Това обяви вчера министърът на околната среда и водите Нона Караджова след заседанието на кабинета. Ще се проверяват не само магазини, но и аптеки, предупреди тя и допълни, че търговците са имали достатъчно време, за да изпълнят изискването за платена такса. Спипаните в нарушение пък ще бъдат санкционирани с глоба от 3000 до 10 000 лв., предвиждат разпоредбите на закона.

Преди месец беше въведена такса от 35 стотинки, която търговците трябва да плащат за всяка тънка полимерна торбичка с дръжки. Сумата обаче ще нараства периодично, като догодина ще бъде 45 ст., а през 2014 г. трябва да достигне 55 ст. За големите и плътни найлонови чанти такса не се предвижда, тъй като ще бъдат за многократна употреба. Дни преди да се въведат новите правила производители на найлонови пликове излязоха на протест срещу тях, защото щели да са пагубни за бизнеса им. Мотивите за опазване на околната среда обаче надделяха и кабинетът не даде заден за новата такса. Така търговците започнаха да таксуват пликчетата тип "потник".

Вчера екоминистърката увери, че идеята на мярката не е да се събират допълнителни средства или да се облагат стоки. "Единствената цел на въвеждането на екологичната такса е да намалим потреблението. В момента в България се изхвърлят над 1,2 млрд. торбички годишно, които виждаме по земята, дърветата, в реките", възмути се Караджова. Според нея с оскъпяването хората ще се откажат от "вредния навик" за пазаруване и ще преминат към платнени торби, в които да носят продуктите си. Екоминистърката дори извади от дамската си чанта зелена торба от плат, за да докаже, че не пазарува с пликчета.

"Подарък ми е и вече две години я нося, имам и една в колата", показа личен пример Караджова. Тя призова и компаниите да проявят по-голяма отговорност към природата и тази Коледа да сменят фирмените си подаръци. Вместо върху тефтери и календари да отпечатват логото си върху торбички от плат за пазаруване, предложи Караджова.

Според нея по-добър вариант в сравнение с найлоновите торбички биха били и тези от хартия.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (3)

Още по темата (15):
29.12.2016 Близо 45% от българите вече не използват найлонови торбички
15.12.2012 В Пловдив имало най-много нарушения с найлоновите торбички
03.10.2012 Станаха ли найлоновите торбички колкото една закуска?
01.10.2012 От днес поскъпват найлоновите торбички с дебелина под 15 микрона
29.09.2012 Без екотакса за торбичките за продължително ползване
17.09.2012 Найлоновите торбички по-скъпи с 45 ст. от догодина
Още новини от Национални новини:
След тежкия инцидент: Пробите за алкохол и наркотици на шофьора с...
Търсещ работа по морето срина алчните ни бизнесмени
Военен камион се заби в бус с 20 души в аварийната лента на АМ "Т...
Очевидец: Удареният пешеходец изхвърча и падна в дерето, а върху ...
НИМХ публикува най-актуалната прогноза за следващите дни
Някои търговци спират да издават хартиени касови бележки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).