Мариян Ранков: Социално-емоционалните умения са полезни за бъдещата реализация на учениците

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
12:34 / 27.03.2023
1196
Инициативата "Учим заедно" се организира за втора година от "Заедно в час" с финансовата подкрепа на Фондация "Америка за България". Тази година търсим училища, които искат да повишат уменията за саморегулирано учене и социално-емоционални умения на ученици между 5. и 7. клас. Това каза Мариян Ранков – ръководител "Образователни проекти" във фондация "Заедно в час", в предаването "Човекът на фокус" на "Фокус". 

Кандидатите може да бъдат държавни или общински училища. "Окуражаваме училищата те да кандидатстват с партньорски организации. Тези организации могат да бъдат университети, НПО, различни центрове", обясни Ранков.  

Една от приоритетните области е съвместното учене или работата в екип. Фокус има и върху търсенето на помощ, посочи експертът. "Както съвместното учене, така и търсенето на помощ включват и други хора. Когато работим с други хора, е важно да имаме много развити социално-емоционални умения, за да може тази работа да е ефективна, за да може да изслушваме, да задаваме въпроси, да влизаме в обувките на другия. Всъщност тези умения колкото са полезни в училище и в приятелските кръгове на учениците, толкова са полезни и за бъдещата им реализация“", обясни Ранков. 

На фокус в тазгодишното издание е и регулирането на усилията по пътя на изпълнение на дадена задача, допълни той.  

"Всяко училище, според своите специфични нужди, може да включи допълнителни умения, които иска да развие у учениците, обясни още експертът. "Това, което търсим, е не конкретна методология, която да бъде използвана, връзката между нуждите на учениците и решението, което предлага училището. Предложените решения също трябва да са базирани на данни", уточни Ранков. 

Училищата могат да планират обучителни лагери, които допълнително да ангажират децата и през ваканциите. "Това се отразява много добре както върху връзките на децата и психическото им състояние, но също така се засилва и връзката ученик-учител“, посочи Ранков. 

Максималният размер на финансирането по програмата е до 30 000 лева, а срокът за подаването на проектите е 10 май.  

Живко Кръстев

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Нумеролог с интересна прогноза за изборите у нас и края на войнат...
БНБ е проверила няколко кредитни институции
След срутването на подпорна стена: Продължава разчистването на АМ...
Кои действия се считат за уронване престижа на работодателя и как...
Ето го най-модерния затвор у нас за 35 млн. лв.
Велики понеделник е! Започва Страстната седмица, ето кой празнува...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).